Exercise on Case with Explanation

1. The grammatical association of nouns and _________ to other words in a sentence is defined as the case.
Correct Answer: pronouns
Explanation: একটি sentence-এ noun এবং pronoun-এর অন্যান্য শব্দের সাথে ব্যাকরণগত সম্পর্ককে case বলে।
2. In English, there are mainly ___ types of cases.
Correct Answer: 4
Explanation: ইংরেজীতে Case প্রধানত: ৪ প্রকার। যেমনঃ The Subjective Case or Nominative Case, The Possessive Case or Genitive Case, The Objective Case or Accusative Case or Dative Case এবং The Vocative Case.
3. Alice is thinking of leaving the country. Here, “Alice” is -
Correct Answer: The Subjective Case or Nominative Case
Explanation: এখানে “Alice”, Noun-টি sentence-এ verb-এর subject হিসেবে ব্যবহৃত হয়েছে তাই এটি subjective case বা nominative case.
4. She is a singer. Here, “singer” is -
Correct Answer: The Subjective Case or Nominative Case
Explanation: এখানে “singer” Noun-টি sentence-এ subject complement হিসেবে ব্যবহৃত হয়েছে তাই এটি subjective case বা nominative case.
5. This is Aric’s laptop. Here, “Aric’s” is -
Correct Answer: The Possessive Case or Genitive Case
Explanation: এখানে “Aric’s” case-টি অধিকার বোঝাতে ব্যবহৃত হয়েছে তাই এটি Possessive Case or Genitive Case.
6. Lisa, are you coming to the picnic? Here, “Lisa” is -
Correct Answer: The Vocative Case
Explanation: এখানে “Lisa” noun- টি sentence-এ কোন ব্যক্তিকে সরাসরি সম্বোধন করতে ব্যবহৃত হয়েছে তাই এটি vocative case.
7. I supported team-A in the match. Here, “team-A” is -
Correct Answer: The Objective Case or Accusative Case or Dative Case
Explanation: এখানে “team-A” noun-টি verb “supported”-এর direct object হিসেবে ব্যবহৃত হয়েছে তাই এটি objectiveবা accusative বা dative case.
8. Everyone was looking at her. Here, “her” is-
Correct Answer: The Objective Case or Accusative Case or Dative Case
Explanation: এখানে “her” একটি preposition “at”-এর object হিসেবে ব্যবহৃত হয়েছে তাই এটি objectiveবা accusative বা dative case.
9. You, come here. Here, “You” is-
Correct Answer: The Vocative Case
Explanation: এখানে “You” pronoun- টি sentence-এ কোন ব্যক্তিকে সরাসরি সম্বোধন করতে ব্যবহৃত হয়েছে তাই এটি vocative case.
10. Jim is coming here with his aunt. Here, “his” is-
Correct Answer: The Possessive Case or Genitive Case
Explanation: এখানে “his” case-টি অধিকার বোঝাতে ব্যবহৃত হয়েছে তাই এটি Possessive Case or Genitive Case.
Try Again
About us  | Privacy Policy | Terms of Service
© 2018 grammarbd.com All Rights Reserved.