Exercise on Adjective with Explanation

1. Adjectives qualify –
Correct Answer: Noun and Pronoun
Explanation: কারণ Adjective, noun এবং pronoun এর অবস্থা, গুণ, দোষ, পরিমাণ, সংখ্যা, ইত্যাদি প্রকাশ করে।
2. There are _degrees of adjectives.
Correct Answer: 3
Explanation: ৩ ধরণের degrees of adjectives আছে, যেমন: positive adjective, comparative adjective এবং superlative adjective।
3. Abir is a brilliant student. Here, “brilliant” is a –
Correct Answer: Positive adjective
Explanation: কারণ “brilliant”-এখানে কোনো তুলনা বোঝাচ্ছেনা।
4. This restaurant is more crowded than that restaurant. Here, “more crowded” is a-
Correct Answer: Comparative adjective
Explanation: কারণ “more crowded”, এখানে দুটি restaurant-এর মধ্যে তুলনা বোঝাচ্ছে।
5. This is the best restaurant in the city. Here, “best” is a-
Correct Answer: Superlative adjective
Explanation: কারণ “best” এখানে দুইয়ের অধিক restaurant-এর মধ্যে তুলনা বুঝিয়ে সবচাইতে ভালো restaurant বোঝাচ্ছে।
6. How many types of adjectives are there?
Correct Answer: 7
Explanation: ৭ প্রকারের Adjective আছে যেমন: Descriptive adjectives/qualitative adjectives/adjective of quality, Adjectives of number/Numeric adjective, Adjectives of quantity/quantitative adjectives, Demonstrative adjectives, Possessive adjective, Interrogative adjectives এবং Distributive adjectives.
7. This book is very informative. Here, “informative” is a-
Correct Answer: Descriptive adjective/qualitative adjective/adjective of quality
Explanation: কারণ “informative” এখানে book-এর quality বর্ণনা করছে।
8. I bought two books from the fair. Here, “two” is a-
Correct Answer: Adjective of number/Numeric adjective
Explanation: কারণ “two” এখানে book-এর সংখ্যা বা number বোঝাচ্ছে।
9. Raisa bought many dresses from the shop. Here, “many” is a-
Correct Answer: Adjective of quantity/quantitative adjective
Explanation: কারণ “many” এখানে dress- এর পরিমাণ বা quantity বোঝাচ্ছে।
10. These mangoes are ripe. Here, “These” is a/an-
Correct Answer: Demonstrative adjective
Explanation: কারণ “These” এখানে mangoes-কে নির্দিষ্ট করে বোঝাচ্ছে।
11. Alice has decorated her house with many beautiful showpieces. Which is the Possessive adjective in this sentence?
Correct Answer: her
Explanation: কারণ “her” এখানে মালিকানা বা Alice-এর কোনো সম্পদ বোঝাচ্ছে।
12. Which color do you prefer? Here, “Which” is a/an-
Correct Answer: Interrogative adjectives
Explanation: কারণ “Which” question-এর মাধ্যমে color-কে modify করছে।
13. Each of the boys has to participate in this program. Here, “Each” is a/an-
Correct Answer: Distributive adjectives
Explanation: কারণ “Each” এখানে boys- এর প্রত্যেককে নির্দিষ্ট করে বোঝাচ্ছে।
Try Again
About us  | Privacy Policy | Terms of Service
© 2018 grammarbd.com All Rights Reserved.