Exercise on Pronoun with Explanation

1. Pronoun is used instead of a
Correct Answer: Noun
Explanation: কারণ Pronoun নামের পরিবর্তে ব্যবহৃত হয় আর কোনোকিছুর নামকে Noun বলে ।
2. I am interested to attend the meeting. Here,” I” is a/an__
Correct Answer: a & b
Explanation: কারণ” I” দিয়ে একজন ব্যক্তি আমাকে বোঝাচ্ছে এবং sentence-এ subject হিসেবে কাজ করছে।
3. Aric will help her. Here, “her” is a/an_
Correct Answer: a & c
Explanation: কারণ “her” দিয়ে একজন ব্যক্তিকে বোঝাচ্ছে এবং sentence-এ object হিসেবে কাজ করছে।
4. These are important for us. Which is the Demonstrative pronoun in this sentence?
Correct Answer: These
Explanation: কারণ “These” এখানে specific ভাবে কোনো কিছুকে নির্দেশ করছে।
5. Why are you so silent? Here, “Why” is a/an-
Correct Answer: Interrogative pronoun
Explanation: কারণ “Why” এখানে প্রশ্ন করার জন্য ব্যবহৃত হয়েছে।
6. I like to see your assignment. This is mine. Here, “mine” is a-
Correct Answer: Possessive pronoun
Explanation: কারণ এখানে “mine”, “my assignment”-এর পরিবর্তে ব্যবহৃত হয়েছে।
7. The singer who sang this song is my friend. Here, “who” is a-
Correct Answer: Relative pronoun
Explanation: কারণ এখানে “who”, “The singer” সম্বন্ধে নতুন তথ্য দিচ্ছে ।
8. He slapped himself. Which is the Reflexive pronoun in this sentence?
Correct Answer: himself
Explanation: কারণ এখানে, subject এবং object একই ব্যক্তি। আর “himself” দিয়ে “he”-কেই বোঝাচ্ছে।
9. I did the work myself. Here “myself” is a
Correct Answer: Intensive pronoun
Explanation: কারণ এখানে, “myself” object না, শুধু subject-কে emphasize করছে।
10. The dress which you bought was black. Here, “which” is a/an-
Correct Answer: Relative pronoun
Explanation: কারণ এখানে, “which”, “The dress” সম্বন্ধে নতুন তথ্য দিচ্ছে ।
Try Again
About us  | Privacy Policy | Terms of Service
© 2018 grammarbd.com All Rights Reserved.