Exercise on Noun with Explanation

1. Noun refers to___
Correct Answer: any kind of name
Explanation: কারণ Noun কোনো কিছুর নাম প্রকাশ করে ।
2. How many types of Noun are there?
Correct Answer: 5
Explanation: কারণ Noun 5 প্রকার। যেমনঃ Proper Noun (নাম বাচক বিশেষ্য), Common Noun (জাতিবাচক বিশেষ্য), Collective Noun (সমষ্টিবাচক বিশেষ্য), Material Noun (বস্তুবাচক বিশেষ্য) এবং Abstract Noun (গুণবাচক বিশেষ্য) ।
3. “Gitanjali” is written by world poet Tagore. Which is/are the Proper noun/nouns in the above sentence?
Correct Answer: a & b
Explanation: কারণ এখানে “Gitanjali” দিয়ে একটি কাব্যগ্রন্থের নাম এবং Tagore দিয়ে একজন ব্যক্তির নাম বোঝানো হয়েছে ।
4. We are planning to go for a picnic to Gazipur. Here, “Gazipur” is a-
Correct Answer: Proper Noun
Explanation: কারণ এখানে “Gazipur” একটি স্থানের নাম প্রকাশ্ করছে।
5. The students of this varsity are going on an excursion to Comilla. Here, the word “students” is a_
Correct Answer: Common Noun
Explanation: কারণ এখানে “students” দিয়ে সব ছাত্র, ছাত্রীদেরকে বুঝানো হয়েছে, নির্দিষ্ট কাউকে বোঝানো হয়নি।
6. Alice is very fond of dogs. Here, “dogs” is a/an-
Correct Answer: Common Noun
Explanation: কারণ এখানে “dogs” দিয়ে সব ধরণের কুকুরকে বোঝানো হয়েছে, নির্দিষ্ট কোনো কুকুরকে বোঝানো হয়নি।
7. Our team played really well. Here, “team” is a/an-
Correct Answer: Collective Noun
Explanation: কারণ এখানে “team” দিয়ে খেলোয়াড়দের সমষ্টি বোঝানো হয়েছে।
8. You should add a little salt in the soup. Here, “salt” is a –
Correct Answer: Material Noun
Explanation: কারণ এখানে “salt” দিয়ে এমন কিছুর নাম বোঝানো হয়েছে যার ওজন আছে কিন্তু আমরা গণনা করতে পারিনা।
9. A mother’s love for her children never ends. Here, “love” is a/an-
Correct Answer: Abstract Noun
Explanation: কারণ এখানে “love” দিয়ে mother অর্থাৎ মায়ের একটি গুণের নাম বোঝানো হয়েছে।
10. Anger is our deadliest enemy. In this sentence, “Anger” is a/an-
Correct Answer: Abstract Noun
Explanation: কারণ এখানে “Anger”, our অর্থাৎ আমাদের একটি দোষের নাম বোঝাচ্ছে।
11. The students of this class are very studious. Here, “class” is a-
Correct Answer: Collective noun
Explanation: কারণ এখানে “class” দিয়ে ছাত্রদের সমষ্টি বোঝানো হয়েছে।
12. “All that glitters is not gold.” Here, “gold” is a/an
Correct Answer: Material Noun
Explanation: কারণ এখানে, “gold” দিয়ে একটি ধাতুর নাম বোঝানো হয়েছে যার ওজন আছে কিন্তু আমরা গণনা করতে পারিনা।
Try Again
About us  | Privacy Policy | Terms of Service
© 2018 grammarbd.com All Rights Reserved.