Exercise on Parts of Speech with Explanation

1. “Sky”-is it a part of speech?
Correct Answer: No
Explanation: কারণ, “Sky” এখানে কোন Sentence- এর অংশ নয়। একটা আলাদা শব্দ বা word. Word যতক্ষণ না কোনো Sentence-এ ব্যবহৃত হয় সেটা part of speechহয় না।
2. How many types of parts of speech are there?
Correct Answer: 8
Explanation: Parts of speech 8 বা ৮ প্রকার। যেমনঃ Noun (বিশেষ্য), Pronoun (সর্বনাম), Adjective (নাম বিশেষণ), Verb (ক্রীয়া বা কাজ), Adverb (ক্রীয়া বিশেষণ), Preposition (পদান্বয়ী অব্যয়), Conjunction (সংযোজক অব্যয়), Interjection (আবেগ সূচক অব্যয়) ।
3. Anika wants to read the book. In this sentence “Anika” is a/an-
Correct Answer: Noun
Explanation: কারণ “Anika” একটি নাম প্রকাশ করছে। আর কোনো কিছুর নামকেই noun বলে।
4. Imran has come here. He is a popular singer. In the second sentence, “He” is a-
Correct Answer: Pronoun
Explanation: কারণ এখানে “He” একটি নাম “Imran”-এর পরিবর্তে ব্যবহৃত হয়েছে।
5. Abir is a brilliant student. In this sentence “brilliant” is a/an-
Correct Answer: Adjective
Explanation: কারণ এখানে “brilliant” noun “Abir”-এর গুণ বোঝাচ্ছে।
6. Lisa sings really well. Which is the verb in this sentence?
Correct Answer: Sings
Explanation: কারণ “sings” দিয়ে গান করা অর্থাৎ একটি কাজ করার কথা বোঝাচ্ছে।
7. Tasif works carefully. Which is the adverb in this sentence?
Correct Answer: Carefully
Explanation: কারণ “Carefully”, verb “Works”-কে modify করছে।
8. We are sitting under the tree. Which is the preposition in this sentence?
Correct Answer: Under
Explanation: কারণ “Under” একটি location বা অবস্থান বোঝাচ্ছে এবং”We are sitting” ও “the tree”- এর মধ্যে সম্পর্ক স্থাপন করছে।
9. Sara and Humaira are coming to the program. Which is the conjunction in this sentence?
Correct Answer: And
Explanation: কারণ “And” Sara এবং Humaira-কে connect বা সংযুক্ত করেছে।
10. Hurray! We are going on a vacation. Here “Hurray!” is a/an-
Correct Answer: Interjection
Explanation: কারণ “Hurray!” মনের একটি অনুভূতি বা আনন্দ প্রকাশ করছে।
Try Again
About us  | Privacy Policy | Terms of Service
© 2018 grammarbd.com All Rights Reserved.