Exercise on Sentence with Explanation

1. Without which of the part of speech a sentence cannot be formed?
Correct Answer: Verb
Explanation: Verb হলো বাক্যের বা sentence- এর প্রাণ। Verb ছাড়া sentence গঠণ সম্ভব না। যেমন: Saira eats pizza. এখানে, Saira third person, singular number হওয়ায় verb- এর পরে s যোগ হয়েছে। যদি Saira বাদ দিয়ে “Eat pizza” বলা হয় তাহলেও sentence- এর গঠণ ঠিক থাকে ও একটি অর্থ প্রকাশ করে। Pizza বাদ দিলেও “Saira eats” অর্থপূর্ণ sentence থাকে কিন্তু eats বাদ দিলে “Saira pizza” অর্থহীন হয়ে যায় বা sentence থাকেনা।
2. Which is the subject of the following sentence? Raisa is writing a letter.
Correct Answer: Raisa
Explanation: এখানে “Raisa” letter লেখার কাজটি করছে তাই “Raisa” হলো sentence-এর subject.
3. Which is the object of the following sentence? Rima will sing a song.
Correct Answer: Song
Explanation: এখানে Rima হলো Subject, will হলো auxiliary verb, sing হলো main verb এবং song হলো object.
4. Which is the correct sentence?
Correct Answer: Anisa loves to read books.
Explanation: এখানে, sentence- এর order maintain করা হয়েছে । অর্থাৎ Sub+ verb+ infinitive+ object.
5. Which of the following is a run-on sentence?
Correct Answer: Rahim will go to the varsity he will meet his friends and study with them for the upcoming exam.
Explanation: এই sentence- টি অবশ্যই একটি run-on sentence কারণ এতে punctuation problem আছে । Rahim will go to the varsity, he will meet his friends and study with them for the upcoming exam. এই কমাটি দিলে sentence- টি correct হবে ।
6. Which of the following is an Assertive sentence?
Correct Answer: Anis reads his favorite novel.
Explanation: কারণ এখানে একটি simple statement বোঝানো হয়েছে ।
7. Which of the following is an Interrogative sentence?
Correct Answer: Are you going to the varsity?
Explanation: কারণ এখানে একটি প্রশ্ন বা question করা হয়েছে ।
8. Which of the following is an Imperative sentence?
Correct Answer: Sing a song.
Explanation: কারণ এখানে একটি আদেশ বা order করা হয়েছে।
9. Which of the following is an Optative sentence?
Correct Answer: May Allah guide you to the right path.
Explanation: কারণ এখানে একটি মনের ইচ্ছা বা প্রার্থনা বা prayer বোঝানো হয়েছে।
10. Which of the following is an Exclamatory Sentence?
Correct Answer: What a melodious song it is!
Explanation: কারণ এখানে একটি গান বা song-এর ব্যপারে একটি মনের আবেগ বা emotion বোঝানো হয়েছে ।
11. Which of the following is a Simple sentence?
Correct Answer: She is an outstanding singer.
Explanation: এখানে একটি subject এবং একটিমাত্র finite verb আছে।
12. Which of the following is a Complex sentence?
Correct Answer: Though the student is ill, he sat for the exam.
Explanation: এখানে একটি main clause “he sat for the exam” এবং একটি subordinate clause “Though the student is ill” আছে ।
13. Which of the following is a Compound sentence?
Correct Answer: The movie was lengthy but interesting.
Explanation: এখানে দুইটি principal clause একটি coordinating conjunction “but” দিয়ে যুক্ত আছে।
Try Again
About us  | Privacy Policy | Terms of Service
© 2018 grammarbd.com All Rights Reserved.