Exercise on English Grammar with Explaination

1. Our students ______ language and literature in their 4-year course.
Correct Answer: study both
Explanation: Students একটি plural subject, সুতরাং verb ও plural হবে এবং sentence টি both …… and এর structure অনুসরণ করে।
2. A score of 40% may not be very good but it’s certainly ________ on her last mark.
Correct Answer: An improvement
Explanation: But এমন একটি conjunction যা একটি clause এর সাথে পারস্পারিক বিপরীত আরেকটি clause কে যুক্ত করার জন্যে ব্যবহৃত হয়। অপশনগুলোর মধ্যে শুধুমাত্র অপশন (B) সেই বিপরীত সম্পর্ক বজায় রাখতে সাহায্য করে।
3. Life is ______ short to worry about future all the time.
Correct Answer: too
Explanation: এই বাক্যটি too + adjective…… + infinitive (to + v1) এর structure অনুসরণ করেছে।
4. Find out the incorrect part of the sentence: Naruto had to go through a very strict and traditionally education in his childhood.
Correct Answer: and traditionally
Explanation: And এর আগে এবং পরে একই ধরনের clause, phrase, অথবা part of speech থাকতে হবে। Strict একটি adjective আর traditionally হচ্ছে adverb. সঠিক রূপ হচ্ছে strict and traditional.
5. Find out the incorrect part of this sentence: I cannot make you to do all your work by insisting regularly.
Correct Answer: To do
Explanation: Make একটি causative verb. সুতরাং causative verb এর পরের verb টি infinitive হবে না; base form হবে।
6. Maria used to keep ______ in her garden until they started to get out.
Correct Answer: Birds
Explanation: প্রথম clause টির object হচ্ছে পরের clause টির subject. সুতরাং শূন্যস্থানে একটি noun বসবে যা সক্রিয়ভাবে কাজ সম্পন্ন করতে পারে এমন কিছু। Birds ছাড়া অন্য অপশনগুলোর কোনটাই নিজে নিজে কিছু করতে পারে না।
7. Find out the incorrect part of the sentence: Tourism has been crippled again once in the government’s new policy.
Correct Answer: again once
Explanation: adverb দুটির সঠিক order হচ্ছে once again
8. Fill in the blank: Traffic was building up on the motorway ______ the fog was getting thicker
Correct Answer: while
Explanation: দুইটি clause এই যদি continuous tense থাকে তবে অবশ্যই connector টি while হবে।
9. Fill in the blank: Since the war, illegal _____ of weapons has grown a lot.
Correct Answer: trafficking
Explanation: Singular verb এর জন্যে subject অবশ্যই singular হতে হবে।
10. Find out the incorrect part of the sentence: Being outnumbering by at least three to one, he knew that resistance was useless.
Correct Answer: being outnumbering
Explanation: Be, being, got, getting, ইত্যাদির পর verb আসলে verb টি past participle form এর হবে। সুতরাং সঠিক রূপ হচ্ছে, being outnumbered.
11. We were losing the war. After a while, we seemed to build up ________ against the foes.
Correct Answer: a resistance
Explanation: against এর সাথে শুধুমাত্র resistance শব্দটিই মানানসই।
12. The judge awarded Mr. Sikdar ________ nearly 50,000 Tk.
Correct Answer: a compensation of
Explanation: Preposition এবং শাব্দিক অর্থের বিবেচনায় অপশন 'a compensation of' সবচেয়ে সঠিক।
13. Find out the incorrect part of the sentence: The accident caused some damage to my car but it wasn’t worth get it repaired.
Correct Answer: get it repaired
Explanation: Worth এর পর verb টি present participle হবে। কেননা এই clause টিতে একটি main verb (wasn’t) আগে থেকেই আছে।
14. Masud gave _______ at the conference on the psychological effects of divorce
Correct Answer: a speech
Explanation: ‘Giving a speech’ হচ্ছে সঠিক expression.
15. Find out the incorrect part of the sentence: The use of recycled materials is saving thousands of trees from being cut up each year.
Correct Answer: being cut up
Explanation: ‘Cut down’ হচ্ছে সঠিক expression.
16. Find out the incorrect part of the sentence: Languages and communication ability distinguishes us from the other animals.
Correct Answer: distinguishes
Explanation: Subject যদি plural হয়, তাহলে verb এর সাথে কখনোই s/es যুক্ত হবে না।
17. Choose the correct sentence:
Correct Answer: We had to listen to some long and boring lectures after the meal.
Explanation: Option (a) তে কোন ভুল নেই। Option (b) তে ‘has’ ভুল। Option (c) তে a ভুল কারণ এর পরে plural noun আছে। Option (d) ভুল কারণ listen এর আগে to নেই।
18. Choose the correct sentence:
Correct Answer: Which pen do you prefer?
Explanation: এই বাক্যে Which একটি possessive adjective এবং pen তার noun; এরা একত্রে বাক্যের object. সাধারন Interrogative sentence এর structure অনুযায়ী option (a) সঠিক
19. Choose the correct sentence
Correct Answer: There should be less talk and much work.
Explanation: “কথা কম, কাজ বেশি” – less talk, much work. Talk এবং work হচ্ছে uncountable noun. তাই much এবং less এর ব্যবহার করা হয়েছে।
20. Choose the correct sentence
Correct Answer: I have visited Agra recently.
Explanation: Option (a) – ‘I has’; option (c) – ‘I had’; option (d) – ‘have I’ ভুল। Recently থাকলে বাক্যটি present perfect tense হবে সবসময়ই।
Try Again
About us  | Privacy Policy | Terms of Service
© 2018 grammarbd.com All Rights Reserved.