Exercise on Narration- Reporting to Reported Speech With Explanation

1. There are ____ ways of reporting the speech of a speaker.
Correct Answer: 2
Explanation: একজন বক্তার বক্তব্য প্রধাণত: দুই উপায়ে ব্যক্ত হয়ে থাকে: Direct Speech এবং Indirect Speech (কখনও কখনও Reported Speechও বলা হয়।)
2. He says, “You love books.” Which will be the Indirect speech?
Correct Answer: He says that you love music.
Explanation: Direct speech-কে indirect speech-এ পরিণত করার সময় যদি reporting verb, present বা future tense-এ থাকে তবে reported speech-এর verb-এর কোন পরিবর্তন হয়না।
3. Sahil said to me, “She goes to the library every day.” Which will be the Indirect speech?
Correct Answer: Sahil told me that she went to the library every day.
Explanation: যখন reporting verb, Present Indefinite Tense-এ থাকে তখন reported speech-এর verb, Past Indefinite Tense-এ পরিবর্তিত হয়।
4. Akash said to me, “She is going to the market.” Choose the Indirect speech.
Correct Answer: Akash told me that she was going to the market.
Explanation: যখন reporting verb, Present Continuous Tense-এ থাকে তখন reported speech-এর verb, Past Continuous Tense-এ পরিবর্তিত হয়। অর্থাৎ-Am, is বা are+ verb-এর simple form +ing –থেকে- was or were+ verb-এর simple form +ing.
5. Ahana said to me, “He has gone to the bank.” Choose the Indirect speech.
Correct Answer: Ahana told me that he had gone to the bank.
Explanation: যখন reporting verb, Present Perfect Tense-এ থাকে তখন reported speech-এর verb, Past Perfect Tense-এ পরিবর্তিত হয়। অর্থাৎ-Has বা Have+ verb-এর past participle form- থেকে-Had+ verb-এর past participle form.
6. Saira said to me, “He has been singing for three hours.” Which will be the Indirect speech?
Correct Answer: Saira told me that he had been singing for three hours.
Explanation: যখন reporting verb, Present Perfect Continuous Tense-এ থাকে তখন reported speech-এর verb, Past Perfect Continuous Tense-এ পরিবর্তিত হয়। Has or Have been+ verb-এর simple form +ing– থেকে -Had been+ verb-এর simple form +ing.
7. Alice said to me, “Sara helped her.” Choose the Indirect speech.
Correct Answer: Alice told me that Sara had helped her.
Explanation: যখন reporting verb, Past Indefinite Tense-এ থাকে তখন, reported speech-এর verb, Past Perfect Tense-এ পরিবর্তিত হয়। অর্থাৎ-Verb-এর Past form–থেকে- Had+ verb-এর past participle form.
8. Alex said to me, “John was writing the speech.” Which will be the Indirect speech?
Correct Answer: d. Alex told me that John had been writing the speech.
Explanation: যখন reporting verb, Past Continuous Tense-এ থাকে তখন reported speech-এর verb, Past Perfect Continuous Tense-এ পরিবর্তিত হয়। অর্থাৎ-Was or were+ verb-এর simple form +ing – থেকে - Had been+ verb-এর simple form +ing.
9. Jim said to me, “Sam had given the book.” Choose the Indirect speech.
Correct Answer: Jim told me that Sam had given the book.
Explanation: যখন reporting verb, Past Perfect Tense-এ থাকে তখন, reported speech-এর verbও Past Perfect Tense-এই থাকে।
10. Raisa said to me, “Rima had been studying for three hours.” Which will be the Indirect speech?
Correct Answer: Raisa told me that Rima had been studying for three hours.
Explanation: যখন reporting verb, Past Perfect Continuous Tense-এ থাকে তখন reported speech-এর verbও Past Perfect Continuous Tense-এই থাকে।
11. Anna said to me, “I will help you.” Choose the Indirect speech.
Correct Answer: Anna told me that she would help me.
Explanation: Reporting verb, Shall এবং will হলে “would”-এ পরিবর্তিত হয়; can “could”-এ এ পরিবর্তিত হয় এবং may “might”-এ পরিবর্তিত হয়। Reported speech-এর pronoun SON নামের একটি নিয়মে পরিবর্তিত হয়, যেখানে, S=Subject, O=Object এবং N=No change। এই নিয়ম অনুযায়ী, first person, reporting verb-এর subject হিসেবে পরিবর্তিত হয়; second person, reporting verb-এর object হিসেবে পরিবর্তিত হয় এবং third person-এর ক্ষেত্রে কোন পরিবর্তন হয়না।
12. The man said, “Dear, the sun rises in the East, not the west.” Which will be the Indirect speech?
Correct Answer: Addressing me as dear he said that the sun rises in the East, not the west.
Explanation: যখন reported speech কোন চিরন্তন সত্য, বা অভ্যাসগত সত্য বোঝায়, তখন reported speech-এর verb অপরিবর্তিত থাকবে যদিও reporting verb, past form-এ থাকে।
13. Jane said to me, “We are leaving now.” Choose the Indirect speech.
Correct Answer: Jane told me that they were leaving then.
Explanation: যখন reporting verb, Present Continuous Tense-এ থাকে তখন reported speech-এর verb, Past Continuous Tense-এ পরিবর্তিত হয়। অর্থাৎ-Am, is বা are+ verb-এর simple form +ing –থেকে- was or were+ verb-এর simple form +ing. Reported speech-এর pronoun SON নামের একটি নিয়মে পরিবর্তিত হয়, যেখানে, S=Subject, O=Object এবং N=No change। এই নিয়ম অনুযায়ী, first person, reporting verb-এর subject হিসেবে পরিবর্তিত হয়; second person, reporting verb-এর object হিসেবে পরিবর্তিত হয় এবং third person-এর ক্ষেত্রে কোন পরিবর্তন হয়না। Direct speech-এ now থাকলে reported speech-এ then হবে।
14. Rocky said to me, “I will meet you tomorrow.” Which will be the Indirect speech?
Correct Answer: Rocky told me that he would meet me the next day.
Explanation: Reporting verb, Shall এবং will হলে “would”-এ পরিবর্তিত হয়; can “could”-এ এ পরিবর্তিত হয় এবং may “might”-এ পরিবর্তিত হয়। Reported speech-এর pronoun SON নামের একটি নিয়মে পরিবর্তিত হয়, যেখানে, S=Subject, O=Object এবং N=No change। এই নিয়ম অনুযায়ী, first person, reporting verb-এর subject হিসেবে পরিবর্তিত হয়; second person, reporting verb-এর object হিসেবে পরিবর্তিত হয় এবং third person-এর ক্ষেত্রে কোন পরিবর্তন হয়না। Direct speech-এ tomorrow থাকলে reported speech-এ the next day হবে।
15. Joe said to me, “I went to the college yesterday.” Choose the Indirect speech.
Correct Answer: Joe told me that he had gone to the college the previous day.
Explanation: যখন reporting verb, Past Indefinite Tense-এ থাকে তখন, reported speech-এর verb, Past Perfect Tense-এ পরিবর্তিত হয়। অর্থাৎ-Verb-এর Past form–থেকে- Had+ verb-এর past participle form. Direct speech-এ yesterday থাকলে reported speech-এ the previous day হবে।
Try Again
About us  | Privacy Policy | Terms of Service
© 2018 grammarbd.com All Rights Reserved.