Exercise on Determiners & Quantifiers with Explanation

1. Determiners are words used before nouns or _______ phrases and tell whether the noun is specific or generic.
Correct Answer: Noun
Explanation: Determiners হচ্ছে এমন কতগুলো শব্দ যা noun বা noun phrase এর পূর্বে বসে, এবং সেটি specific নাকি generic সেটি নির্দেশ করে।
2. There are ____ types of Determiners.
Correct Answer: 2
Explanation: Determiners ২ প্রকারঃ Specific Determiners এবং General Determiners.
3. Which of the following is a Specific Determiner?
Correct Answer: The
Explanation: নির্দিষ্ট করে কোন কিছু কে বোঝাতে specific determiners ব্যবহৃত হয়। তাই definite article, the একটি Specific Determiner.
4. Which of the following is a General Determiner?
Correct Answer: Any
Explanation: General determiners নির্দিষ্ট করে কোন কিছু বোঝায় না। তারা একটা সাধারণ সামগ্রিক অর্থ প্রদান করে। যেমনঃ any অর্থ যেকোনো।
5. Which of the following sentence contains specific determiner?
Correct Answer: Which is your car?
Explanation: এখানে দুটি specific determiner আছে, যেমনঃ Interrogative: which এবং Possessive: your.
6. Quantifiers state the amount or the number or the quantity of a ________.
Correct Answer: Noun
Explanation: Quantifier সাধারণত noun এর পরিমাণ, সংখ্যা ইত্যাদি প্রকাশ করে।
7. There are _____ types of quantifiers.
Correct Answer: 3
Explanation: Quantifiers ৩ প্রকারঃ Quantifiers for count nouns, Quantifiers for non-count nouns এবং Quantifiers for both count and non-count nouns.
8. Which of the following is a Quantifier for count noun?
Correct Answer: Many
Explanation: A number of, few, many, several সহ আরো কিছু quantifier শুধুমাত্র countable noun এর ক্ষেত্রে ব্যবহৃত হয়।
9. Which of the following sentence contains Quantifier for non-count noun?
Correct Answer: I am a little bit tired.
Explanation: Not much, a little, little, a bit of, a good deal of, a great deal of সহ এই ধরণের quantifier গুলো শুধুমাত্র un-countable noun এর ক্ষেত্রে ব্যবহৃত হয়।
10. You have to read this book to get some knowledge on this subject. Here, “some” is a-
Correct Answer: Quantifier for both count and non-count noun
Explanation: A lot of, some, all of the, most of the, enough, lots of, plenty of, lack of সহ এই ধরণের quantifier গুলো countable and un-countable উভয় noun এর ক্ষেত্রেই ব্যবহৃত হয়।
Try Again
About us  | Privacy Policy | Terms of Service
© 2018 grammarbd.com All Rights Reserved.