Exercise on Phrases with Explanation

1. A phrase never includes a __________. It may include a headword.
Correct Answer: Finite verb
Explanation: Phrase হচ্ছে একাধিক শব্দের সমষ্টি যাতে কখনো কোন finite verb থাকেনা। এরা আলাদাভাবে কোন পূর্ণাঙ্গ বাক্য গঠন করতে পারে না, কিন্তু বাক্যের বিভিন্ন জায়গায় বসে একটি পূর্ণাঙ্গ বাক্য গঠন করতে সাহায্য করে। যেমনঃ Jim is in a fix what to do. এখানে, in a fix একটি phrase.
2. There are ____ types of phrases.
Correct Answer: 9
Explanation: Phrase ৯ প্রকারঃ Noun phrase, Prepositional phrase, Adjective phrase, Adverb phrase, Verb phrase, Conjunctional phrase, Interjectional phrase, Participial Phrase এবং Absolute phrase.
3. Noun phrase is of ____ types.
Correct Answer: 3
Explanation: Noun phrase ৩ প্রকারঃ Appositive phrase, Gerund Phrase এবং Infinitive phrase.
4. Kazi Nazrul Islam, our national poet, is also known as rebel poet. Here, “our national poet” is an example of-
Correct Answer: Appositive phrase
Explanation: যে noun phrase অন্য একটি noun সম্মন্ধে comma ব্যবহার করে নতুন তথ্য যোগ করে তাকে appositive বলে।
5. Drinking enough water is good for your health. Here, “Drinking enough water” is an example of-
Correct Answer: Gerund Phrase
Explanation: Gerund (verb + ing) দিয়ে শুরু হওয়া phrase কে gerund phrase বলে।
6. To wake up early in the morning is a healthy habit. Here, “To wake up early in the morning” is an example of-
Correct Answer: Infinitive phrase
Explanation: Infinitive (to+verb) দিয়ে শুরু হওয়া phrase কে infinitive phrase বলে।
7. Please try to think out of the box. Here, “out of the box” is an example of-
Correct Answer: Prepositional phrase
Explanation: Preposition দিয়ে শুরু হওয়া সব phrase কেই prepositional phrase বলা হয়।
8. Aric is so short-tempered that he cannot keep pace with any situation. Here, “so short-tempered” is an example of-
Correct Answer: Adjective phrase
Explanation: যেসকল phrase বাক্যে adjective এর মত কাজ করে তাদেরকে adjective phrase বলে।
9. Alice spoke in a low voice. Here, “in a low voice” is an example of-
Correct Answer: Adverb phrase
Explanation: যেসকল phrase বাক্যে adverb এর মতো কাজ করে তাদেরকে adverb phrase বলে।
10. Lisa is waiting for the flight for a long time. Here, “is waiting” is an example of-
Correct Answer: Verb phrase
Explanation: Verb Phrase বাক্যে finite verb এর কাজ করে। সাধারণত দুই/তিন শব্দ বিশিষ্ট verb কে verb phrase বলা হয়, কিন্তু তারা আসলে verb ই।
11. Do the work as quickly as possible. Here, “as quickly as” is an example of-
Correct Answer: Conjunctional phrase
Explanation: বাক্যে conjunction এর কাজ করে যেসকল শব্দসমষ্টি তাদেরকে Conjunctional Phrase বলে।
12. Thank God! We have found the way. Here, “Thank God!” is an example of-
Correct Answer: Interjectional phrase
Explanation: যে phrase বাক্যে interjection এর মত কাজ করে তাকে interjectional phrase বলে।
13. I was drinking coffee in a mug made of ceramic. Here, “made of ceramic” is an example of-
Correct Answer: Participial Phrase
Explanation: একটি present বা past participle দিয়ে শুরু হওয়া phrase কে Participial Phrase বলে।
14. Having the work done early, I decided to go home. Here, “Having the work done early” is an example of-
Correct Answer: Absolute phrase
Explanation: সাধারনত absolute phrase এর একটি subject থাকে কিন্তু কোন finite verb থাকে না। এটি সম্পূর্ণ sentence টিকে মূল্যায়ন করে, শুধু একটি noun কে নয়।
Try Again
About us  | Privacy Policy | Terms of Service
© 2018 grammarbd.com All Rights Reserved.