Exercise on Subject-Verb Agreement with Explanation

1. Which of the following is correct?
Correct Answer: The child likes chocolates.
Explanation: Subject এবং verb উভয়ই singular অথবা উভয়ই plural হতে হবে।
2. The man, standing in front of the car, ___ my uncle. Fill in the blank.
Correct Answer: is
Explanation: কিছু শব্দ subject এবং verb এর মাঝামাঝিতে বসে subject সম্পর্কে কিছু বলে। এরা subject-verb agreement এ কোন প্রভাব ফেলে না।
3. Which of the following is correct?
Correct Answer: A bunch of roses is a priceless gift.
Explanation: Subject সাধারণত prepositional phrase এর আগে বসে। A হলো singular number তাই verb-এর formও singular হবে।
4. Neither Alice nor Aric____ coming to the exhibition. Fill in the blank.
Correct Answer: is
Explanation: দুইটি singular subject যখন or, either/or, বা neither/nor দ্বারা সংযুক্ত থাকে, তখন singular verb ব্যবহৃত হয়।
5. Either you or he _____ done the work. Fill in the blank.
Correct Answer: has
Explanation: কোন বাক্যে or, either/or, বা neither/nor থাকলে, verb নিকটবর্তী noun বা pronoun-কে অনুসরণ করে।
6. Not only girls but also boys _____ allowed to come here. Fill in the blank.
Correct Answer: are
Explanation: উভয় subject ই যদি plural হয় এবং “and”, “or”, “nor”, “neither/nor”, “either/or”, and “not only/but also” দ্বারা সংযুক্ত থাকে তাহলে verb ও plural হবে।
7. I, you and Arisha _____ going to visit the zoo. Fill in the blank.
Correct Answer: are
Explanation: দুই বা ততোধিক subject যদি and দ্বারা যুক্ত থাকে তখন plural verb ব্যবহৃত হয়।
8. White rice and mustard Hilsha _____ her favorite. Fill in the blank.
Correct Answer: is
Explanation: দুই বা ততোধিক subject যদি and দ্বারা যুক্ত থাকে এবং একজন single ব্যক্তি বা একটি বস্তুকে নির্দেশ করে তখন singular verb বসে।
9. Which of the following is correct?
Correct Answer: Aruba as well as her brother is coming to the party.
Explanation: কিছু শব্দ আছে যারা বাক্যে subject এবং verb কে বিচ্ছিন্ন করে কিন্তু তারা subject অথবা verb এর কোন অংশ নয়। যেমন: along with, as well as, besides, not etc.
10. She (and her personal secretary) ____ very helpful. Fill in the blank.
Correct Answer: was
Explanation: Parentheses, subject এর অংশ নয়।
11. There ___ the school you are looking for. Fill in the blank.
Correct Answer: is
Explanation: কোন বাক্য যদি there অথবা here দিয়ে শুরু হয় তাহলে সবসময় subject অনুযায়ী verb ব্যবহৃত হয়।
12. Which of the following is correct?
Correct Answer: Each of the students has to sit for the exam.
Explanation: Verb singular হবে যদি each, every, no শব্দগুলোর যে কোন একটি subject এর পূর্বে বসে।
13. Half of the apple ______ rotten. Fill in the blank.
Correct Answer: is
Explanation: Verb, preposition এর object এর উপর নির্ভর করে বসাতে হবে যদি কোন বাক্য “some”, “half”, “none”, “more” বা “all” দিয়ে শুরু হয়।
14. Which of the following is correct?
Correct Answer: Two liters of water is required to prepare the food.
Explanation: বাক্যে পরিমাপ এবং সময়ের ক্ষেত্রে singular verb ব্যবহৃত হয়।
15. Everyone ________ to be praised. Fill in the blank.
Correct Answer: likes
Explanation: Subject যদি “everyone”, “everybody”, “none” or “nobody” হয় তাহলে verb এর singular form হবে।
16. Which of the following is correct?
Correct Answer: Few are liking the movie.
Explanation: Subject যদি “few”, “all”, “many”, “both”, “several”, এবং “some” হয় তাহলে verb, plural form হবে।
17. Doing physical exercise _____ good for health. Fill in the blank.
Correct Answer: is
Explanation: বাক্যে subject যদি gerund অথবা infinitive হয় তাহলে verb এর singular form হবে।
18. Which of the following is correct?
Correct Answer: The crowd was so excited to meet the superstar.
Explanation: Collective noun, herd, Senate, class, crowd থাকলে verb এর singular form হয়।
19. War and Peace ____ a novel written by Leo Tolstoy. Fill in the blank.
Correct Answer: is
Explanation: Subject যদি কোন বই, নভেল, বা মুভির নাম হয় তাহলে verb এর singular form হবে।
20. Which of the following is correct?
Correct Answer: Not the chairman but the employees work very hard to get the contract.
Explanation: বাক্যে যদি একটি positive এবং একটি negative subject থাকে, এবং একটি singular ও অপরটি plural form হয় তাহলে verb, positive subject কে follow করবে।
Try Again
About us  | Privacy Policy | Terms of Service
© 2018 grammarbd.com All Rights Reserved.