Exercise on Right Forms of Verbs with Explanation

1. Which of the following is correct?
Correct Answer: He plays football.
Explanation: Present Indefinite Tense এর subject যদি third person singular number হয় তাহলে verb এর শেষে s, es যোগ হবে। কিন্তু অন্য কোন tense এর ক্ষেত্রে হবে না।
2. Fill in the blank with the correct form of verb: They _______ football.
Correct Answer: play
Explanation: Present Indefinite Tense এর subject যদি plural number হয় তাহলে verb এর শেষে s/es যোগ হবে না।
3. সে বই পড়েনা। What will be the English of this sentence?
Correct Answer: He does not read books.
Explanation: Present Indefinite Tense এর subject, third person singular number হলেও সেটি যদি negative sentence হয় তাহলে does not ব্যবহৃত হবে। তখন verb এর শেষে s/es যোগ হবেনা।
4. Which of the following is correct?
Correct Answer: She went to school.
Explanation: Past tense or future tense হলে verb এর শেষে s/es যোগ হবে না। তখন সেই tense এর structure অনুযায়ী verb বসবে।
5. What will be the form of verb after Modal Auxiliary verb?
Correct Answer: Present form
Explanation: Modal Auxiliary verb (যেমন: can, could, may, might, shall, should, will, would, ought to, need, dare, have to, must etc.) এর পরে verb এর present form বসে এবং verb এর সাথে কোন কিছু যোগ হয় না। যেমন: Lisa can do the work.
6. If the sentence is a universal truth or habitual fact, the tense will be________.
Correct Answer: Present Indefinite Tense
Explanation: বাক্যটি যদি universal truth (চিরন্তন সত্য) হয়, habitual fact (অভ্যাসগত কাজ) বোঝায় তাহলে present indefinite tense হবে। যেমন: The earth moves around the sun.
7. Fill in the blank with the correct form of verb: It can be_____ by you.
Correct Answer: done
Explanation: Sentence টি passive voice হলে এবং modal auxiliary verb (can, could, may, might, shall, should, will, would, ought to, need, dare, have to, must etc.) এর পরে be + past participle form of verb বসে।
8. Which of the following is correct?
Correct Answer: I had better go to the market by this time.
Explanation: Had, rather, let, would better, had better, need not, do not, does not, did not, did never, ইত্যাদি এর পর present form of verb বসে।
9. Fill in the blank with the correct form of verb: They have _________ very well.
Correct Answer: performed
Explanation: বাক্যে verb- এর আগে have/has থাকলে সেটি present perfect tense হবে।
10. I have ________ my work just now. Fill in the blank.
Correct Answer: finished
Explanation: Sentence এ yet, just, just now, recently, already, lately, ever ইত্যাদি থাকলে present perfect tense হবে।
11. Which of the following is correct?
Correct Answer: I felt very bad that day.
Explanation: Sentence এ yesterday, ago, long ago, last year, last week, last month, that day, day before, ইত্যাদি থাকলে past indefinite tense হবে।
12. The boy went to the book shop to_____ his text book. Fill in the blank.
Correct Answer: buy
Explanation: To এর পরে সবসময় verb এর present form বসে।
13. Which of the following is correct?
Correct Answer: It has been raining for two hours.
Explanation: Since বা for এর পর সময়ের উল্লেখ থাকলে সেটি present perfect continuous tense হবে।
14. Which of the following is correct?
Correct Answer: If you work hard, you will succeed in life.
Explanation: If দ্বারা যুক্ত clause টি যদি present indefinite tense হয় তাহলে পরের clause টি future indefinite tense হবে।
15. Fill in the blank with the correct form of verb: I am looking forward to ______ with you.
Correct Answer: working
Explanation: With a view to/look forward to এর পর verb এর সাথে ing যোগ হবে।
16. The singer expressed her feelings by _____ a song. Fill in the blank.
Correct Answer: singing
Explanation: By এর পর verb এর সাথে ing যোগ হবে।
17. Fill in the blank with the right form of verb: Never pass a without________ at all.
Correct Answer: laughing
Explanation: For, of, in, without, with, before, after ইত্যাদি preposition এর পরে verb এর সাথে ing যোগ হয়।
18. I cannot help________ her. Fill in the blank.
Correct Answer: helping
Explanation: Mind, would you mind, past, worth, could not help, cannot help এর পরে verb এর সাথে ing যোগ হয়।
19. Which of the following is correct?
Correct Answer: Would that I could meet her.
Explanation: Sentence এর শুরুতে যদি would that থাকে তাহলে subject এর পর could বসে এবং এরপর verb এর present form বসে।
20. The work is to be ______ immediately. Fill in the blank.
Correct Answer: done
Explanation: To be/having/got থাকলে verb এর past participle form হয়।
21. It (be) two years ago. Which of the following is correct?
Correct Answer: It was two years ago.
Explanation: ব্র্যাকেটে (be) থাকলে person, number এবং tense অনুযায়ী am/is/are/was/were/been হবে।
22. The players _________ football now. Fill in the blank with the right form of verb:
Correct Answer: are playing
Explanation: বর্তমান কালে চলছে এমন কোন কাজ বোঝালে present continuous tense হয়। এসব ক্ষেত্রে সাধারণত at present/now/at the moment ইত্যাদি adverb ব্যবহৃত হয়।
23. Which of the following is correct?
Correct Answer: If he came, I would go to the market.
Explanation: যদি had/if যুক্ত clause টি past indefinite tense হয় তাহলে পরের clause টি তে subject এর পর would/could/might বসে এবং verb এর present form হয়।
24. If he had worked hard, he _________the promotion. Fill in the blank with the right form of verb:
Correct Answer: would have got
Explanation: যদি had/if যুক্ত clause টি past perfect tense হয় তাহলে পরের clause টি তে subject এর পর would have/could have/might have বসে এবং verb এর past participle form হয়।
25. Which of the following is correct?
Correct Answer: It is high time you changed your bad habits.
Explanation: Wish/fancy/it is time/it is high time ইত্যাদি থাকলে verb এর past tense হবে।
26. He behaves as if he ______ the prime minister of the country. Fill in the blank.
Correct Answer: were
Explanation: As if/as though থাকলে were বসে।
27. Which of the following is correct?
Correct Answer: One of the students is very intelligent.
Explanation: Each, every, everyone, any, anyone, many a, everybody, everything, anybody, nobody, no one, nothing, anything, someone, something, one of, either, neither ইত্যাদি থাকলে verb এর singular number ব্যবহৃত হয়।
28. While ______ through the garden, I found a gold ear ring there. Fill in the blank.
Correct Answer: walking
Explanation: While এর পর verb থাকলে সেটির সাথে ing যোগ হয়।
29. Which of the following is correct?
Correct Answer: Twenty miles was a long way.
Explanation: অনেক সময় একই স্থান, দৈর্ঘ্য বা পরিমাপ বোঝালে subject দেখতে plural মনে হলেও verb টি singular form হয়।
30. Jim told that he ______home the next week. Fill in the blank.
Correct Answer: would go
Explanation: Main clause এর verb টি past tense হলে ও পরের অংশে next day, next week, next month, next year ইত্যাদি উল্লেখ থাকলে subject এর পরে should/would বসে।
31. Which of the following is correct?
Correct Answer: Alice had taken her lunch before we reached.
Explanation: After এর পরের এবং before এর আগের clause টি past perfect tense হবে এবং অন্য clause টি past indefinite tense হবে।
32. English____ spoken all over the world. Fill in the blank.
Correct Answer: is
Explanation: Passive voice এর সময় tense ও person অনুযায়ী auxiliary verb ও verb এর past participle form বসে।
33. Fill in the blank with the right form of verb: Rihan was so ill that he _______ not attend the class.
Correct Answer: could
Explanation: ব্যতিক্রমগুলো ছাড়া Principle clause এর verb যদি past tense হয় তাহলে subordinate clause এর verb ও past tense হবে এবং একটি present tense হলে অন্যটিও present tense হবে।
Try Again
About us  | Privacy Policy | Terms of Service
© 2018 grammarbd.com All Rights Reserved.