Exercise on Comparison of Adjectives with Explanation

1. Comparison of adjectives or Degree refers to different forms of the________. Which is the correct word?
Correct Answer: adjective
Explanation: Comparison of adjectives বা Degree বলতে adjective-এর বিভিন্ন রূপকে বোঝায়।
2. Comparison of adjectives or Degree is divided into___ types.
Correct Answer: 3
Explanation: Comparison of adjectives বা Degree ৩ প্রকার: Positive Degree, Comparative Degree এবং Superlative Degree.
3. Which of the following is in the positive degree?
Correct Answer: Rakib is a talented player on the team.
Explanation: একটি sentence-এ noun বা pronoun-এর গুণ, দোষ, অবস্থা প্রভৃতি বোঝাতে adjective-এর যে রূপ ব্যবহৃত হয় তাকে Positive Degree বলে।
4. Which of the following is in the comparative degree?
Correct Answer: Rima is smarter than Ria.
Explanation: দুটি noun বা pronoun-এর গুণ, দোষ, অবস্থা প্রভৃতির তুলনা করতে adjective-এর যে রূপ ব্যবহৃত হয় তাকে Comparative Degree বলে।
5. Sara is the most brilliant student in the class. This sentence is in the-
Correct Answer: Superlative Degree.
Explanation: Adjective-এর যে রূপটি অনেকের মধ্যে তুলনা করতে ব্যবহৃত হয় তাকে Superlative Degree বলে।
6. Jack is the most talkative boy in the class. Which is the positive form of this sentence?
Correct Answer: No other boy in the class is as talkative as Jack.
Explanation: Superlative থেকে Positive degree-তে রূপান্তরিত করার নিয়ম - No other+ sentence-এ প্রদত্ত Superlative-এর পরের অংশ+verb+so/as+ Superlative degree-এর positive form+ as+ প্রদত্ত sentence-এর subject.
7. Alice is one of the best students in her music class. Which is the positive form of this sentence?
Correct Answer: Very few students in Alice’s music class are as good as her.
Explanation: One of the, all other, many other, most other, very few, few other যুক্ত Superlative থেকে Positive degree-তে রূপান্তরিত করার নিয়ম - Very few+ sentence-এ প্রদত্ত Superlative-এর পরের অংশ+ verb-এর plural form+ so/as+ Superlative degree-এর positive form+ as+ প্রদত্ত sentence-এর subject.
8. Ayan is better than any other cricketer on the cricket team. Which is the positive form of this sentence?
Correct Answer: No other cricketer on the cricket team is as good as Ayan.
Explanation: Any other/ all other যুক্ত Comparative থেকে Positive degree-তে রূপান্তরিত করার নিয়ম - No other+ any other/ all other-এর পরের অংশ+ verb+so/as+ Comparative degree-এর positive form+ as+ মূল sentence-এর subject.
9. Riya is more meritorious than Tia. Which is the positive form of this sentence?
Correct Answer: Tia is not as meritorious as Ria.
Explanation: Than যুক্ত Comparative থেকে Positive degree-তে রূপান্তরিত করার নিয়ম - বাক্যে Than-এর পরের অংশ + verb+ not+ so/as+ Comparative degree-এর Positive রূপ+ as+ মূল sentence-এর subject.
10. Alif is more talented than most other students in the class. Which is the positive form of this sentence?
Correct Answer: Very few students in the class are as talented as Alif.
Explanation: Most other/ than few other যুক্ত Comparative থেকে Positive degree-তে রূপান্তরিত করার নিয়ম -Very few+ Sentence-এ most other/few other-এর পরের অংশ+verb-এর plural form+ so/as+ Comparative degree-এর Positive রূপ+ as+ মূল sentence-এর subject.
11. Anna is no less intelligent than Tina. Which is the positive form of this sentence?
Correct Answer: Anna is as intelligent as Tina.
Explanation: No less/ not less যুক্ত Comparative থেকে Positive degree-তে রূপান্তরিত করার নিয়ম -No less/ not less উঠে গিয়ে সে স্থানে as বসে এবং than উঠে গিয়ে সে স্থানে as বসে, বাক্যের বাকি সবকিছু অপরিবর্তিত থাকে।
12. No sooner had he heard the calling bell ringing than he started running. Which will be the positive form of this sentence?
Correct Answer: As soon as he heard the calling bell, he started running.
Explanation: No sooner had…. Than যুক্ত Comparative থেকে Positive degree-তে রূপান্তরিত করার নিয়ম - No sooner had উঠে গিয়ে as soon as+ subject+ verb-এর past form+ than-এর পূর্বের অংশ+ than উঠে গিয়ে কমা বসে+ বাক্যের বাকি অংশ।
13. Aruba is the most talkative girl in the class. Which will be the comparative form of this sentence?
Correct Answer: Aruba is more talkative than any other girl in the class.
Explanation: Superlative থেকে Comparative degree-তে রূপান্তরিত করার নিয়ম - Subject+ verb+ Superlative-এর Comparative রূপ+ than any other+ বাক্যের বাকি অংশ।
14. Alex is the most diligent of all employees. Which will be the comparative form of this sentence?
Correct Answer: Alex is more diligent than all other employees.
Explanation: যদি Superlative- এ of all থাকে, Comparative degree-তে of all-এর বদলে than all other বসে।
15. Tirana is one of the best singers of the music club. Which will be the comparative form of this sentence?
Correct Answer: Tirana is better than most other singers of the music club.
Explanation: One of the যুক্ত Superlative থেকে Comparative degree-তে রূপান্তরিত করার নিয়ম -Subject+ verb+ Superlative-এর Comparative রূপ+ than most other+ বাক্যের বাকি অংশ।
16. No other employee in the office is as lazy as Rocky. Which will be the comparative form of this sentence?
Correct Answer: Rocky is lazier than any other employee in the office.
Explanation: No other যুক্ত Positive থেকে Comparative degree-তে রূপান্তরিত করার নিয়ম - মূল বাক্যের শেষের subject+Verb+ Positive degree-এর Comparative degree+ than any other+ No other-এর পর থেকে verb-আগে পর্যন্ত।
17. Very few players are as good as Jeff. Which will be the comparative form of this sentence?
Correct Answer: Jeff is better than most other players.
Explanation: Very few যুক্ত Positive থেকে Comparative degree-তে রূপান্তরিত করার নিয়ম - মূল বাক্যের শেষের subject+ verb + Positive degree-এর Comparative degree + than most other+ very few-এর পর থেকে verb-আগে পর্যন্ত।
18. Shina is as honest as her sister. Which will be the comparative form of this sentence?
Correct Answer: Shina’s sister is not more honest than her.
Explanation: As….as যুক্ত Positive থেকে Comparative degree-তে রূপান্তরিত করার নিয়ম - মূল বাক্যের শেষের subject+ verb+ not+ Positive degree-এর Comparative degree+ than+ মূল বাক্যের প্রথম subject।
19. Alex is smarter than any other boy in the class. Which will be the superlative form of this sentence?
Correct Answer: Alex is the smartest boy in the class.
Explanation: Comparative থেকে Superlative degree-তে রূপান্তরিত করার নিয়ম - Subject+ verb+ the+ Comparative-এর Superlative রূপ+ বাক্যে other-এর পরের অংশ।
20. Atif is stronger than most other boys on the football team. Which will be the superlative form of this sentence?
Correct Answer: Atif is one of the strongest boys on the football team.
Explanation: Most other/ than few other যুক্ত Comparative থেকে Superlative degree-তে রূপান্তরিত করার নিয়ম - Subject+ verb+ one of the+ Comparative-এর Superlative রূপ+ বাক্যে most other/few other-এর পরের অংশ।
21. No other girl in the school is as beautiful as Lisa. Which will be the superlative form of this sentence?
Correct Answer: Lisa is the most beautiful girl in the school.
Explanation: No other যুক্ত Positive থেকে Superlative degree-তে রূপান্তরিত করার নিয়ম - মূল বাক্যের শেষের subject+ verb+ the+ Positive-এর Superlative রূপ+ no other-এর পের থেকে verb-এর মাঝের অংশ।
22. Very few actors in the acting school are as talented as Abir. Which will be the superlative form of this sentence?
Correct Answer: Abir is one of the most talented actors in the acting school.
Explanation: Very few যুক্ত Positive থেকে Superlative degree-তে রূপান্তরিত করার নিয়ম - মূল বাক্যের শেষের subject+ verb+ one of the+ Positive-এর Superlative রূপ+ very few -এর পর থেকে verb-এর মাঝের অংশ।
Try Again
About us  | Privacy Policy | Terms of Service
© 2018 grammarbd.com All Rights Reserved.