Exercise on Voice (Passive to Active) with Explanation

1. Food is prepared by Lira. Which is the active form of this sentence?
Correct Answer: Lira prepares food.
Explanation: Sentence-টি Present Indefinite tense-এ আছে। Present Indefinite tense-এর ক্ষেত্রে Active voice-এর structure হলো- Subject-এর object+ am/is/are বাদ+ past participle-এর পরিবর্তে subject অনুযায়ী মূল verb+ by বাদ+ Object-এর subject.
2. I was assisted by Lucy. Which is the active form of this sentence?
Correct Answer: Lucy assisted me.
Explanation: Sentence-টি Past Indefinite tense-এ আছে। Past Indefinite tense-এর ক্ষেত্রে Active voice-এর structure হলো-Subject-এর object+ was/were বাদ+ past participle-এর পরিবর্তে subject অনুযায়ী মূল verb-এর past form + by বাদ+ Object-এর subject.
3. Designs will be made by me. Which is the active form of this sentence?
Correct Answer: I shall make designs.
Explanation: Sentence-টি Future Indefinite tense-এ আছে। Future Indefinite tense-এর ক্ষেত্রে Active voice-এর structure হলো-Subject-এর object+ shall/will+ be বাদ+ past participle-এর পরিবর্তে subject অনুযায়ী মূল verb +by বাদ+ Object-এর subject.
4. Songs are being sung by Lisa. Which is the active form of this sentence?
Correct Answer: Lisa is singing songs.
Explanation: Sentence-টি Present Continuous tense-এ আছে। Present Continuous tense-এর ক্ষেত্রে Active voice-এর structure হলো- Subject-এর object+ am/is/are+ being বাদ+ মূল verb+ ing + by বাদ+ Object-এর subject. Lisa, third person singular number হওয়ায় “is” ব্যবহৃত হয়েছে।
5. Alana was being trained by the manager. Which is the active form of this sentence?
Correct Answer: The manager was training Alana.
Explanation: Sentence-টি Past Continuous tense-এ আছে। Past Continuous tense-এর ক্ষেত্রে Active voice-এর structure হলো- Subject-এর object+ was/were+ being বাদ + মূল verb+ ing + by বাদ+ Object-এর subject. The manager, third person singular number হওয়ায় “was” ব্যবহৃত হয়েছে।
6. The cake will be being made by Anika. Which is the active form of this sentence?
Correct Answer: Anika will be making the cake.
Explanation: Sentence-টি Future Continuous tense-এ আছে। Future Continuous tense-এর ক্ষেত্রে Active voice-এর structure হলো-Subject-এর object+ shall/will + being বাদ+ মূল verb+ ing + by বাদ+ Object-এর subject.
7. The dress has been designed by Alice. Which is the active form of this sentence?
Correct Answer: Alice has designed the dress.
Explanation: Sentence-টি Present Perfrect tense-এ আছে। Present Perfrect tense-এর ক্ষেত্রে Active voice-এর structure হলো- Subject-এর object+ has/have+ been বাদ+ Verb-এর past participle+ by বাদ+ Object-এর subject. Alice, third person singular number হওয়ায় “has” ব্যবহৃত হয়েছে।
8. I had been helped by Mira. Which is the active form of this sentence?
Correct Answer: Mira had helped me.
Explanation: Sentence-টি Past Perfrect tense-এ আছে। Past Perfrect tense-এর ক্ষেত্রে Active voice-এর structure হলো- Subject-এর object+ had+ been বাদ+ Verb-এর past participle+ by বাদ+ Object-এর subject.
9. The team will have been trained by James. Which is the active form of this sentence?
Correct Answer: James will have trained the team.
Explanation: Sentence-টি Future Perfrect tense-এ আছে। Future Perfrect tense-এর ক্ষেত্রে Active voice-এর structure হলো-Subject-এর object+ shall have/will have + been বাদ+ Verb-এর past participle+ by বাদ+ Object-এর subject.
10. Tina may be assisted by you. Which is the active form of this sentence?
Correct Answer: You may assist Tina.
Explanation: May/might/can/could/must/ought to/going to-যুক্ত Sentence-এর ক্ষেত্রে Active voice-এর structure হলো- Subject-এর object+ may/might/can/could/ must/ought to/going to+ be বাদ+ past participle-এর পরিবর্তে মূল verb+ by বাদ+ Object-এর subject.
11. Let the sweet dish be prepared. Which is the active form of this sentence?
Correct Answer: Prepare the sweet dish.
Explanation: Let+ Object’s subject + be+ verb’s past participle-এই কাঠামোযুক্ত passive voice-কে এইরূপে active করা হয়-Sentence মূল verb দিয়ে শুরু হবে+ Object-এর subject.
12. Let not the place be visited. Which is the active form of this sentence?
Correct Answer: Do not visit the place.
Explanation: Let not + Object’s subject + be+ verb’s past participle- এই কাঠামোযুক্ত passive voice-কে এইরূপে active করা হয়-Sentence “Do not” দিয়ে শুরু হবে+ মূল verb+ Object-এর subject.
13. Let the film be directed by him. Which is the active form of this sentence?
Correct Answer: Let him direct the film.
Explanation: Let+ Object’s subject + be + verb’s past participle+ by+ personal object (me/us/him/her/you/them)-এই কাঠামোযুক্ত passive voice-কে এইরূপে active করা হয়-Let+ Personal object+ মূল verb+ Object-এর subject.
14. Let not anyone ever be cheated. Which is the active form of this sentence?
Correct Answer: Never cheat anyone.
Explanation: Let not + Object’s subject + ever be + verb’s past participle- এই কাঠামোযুক্ত passive voice-কে এইরূপে active করা হয়-Never দিয়ে Sentence শুরু হবে+ মূল verb+ Object-এর subject.
15. Let a piece of paper be given for me. Which is the active form of this sentence?
Correct Answer: Give me a piece of paper.
Explanation: Let+ direct object + be+ verb’s past participle + for + personal object (me/us/him/her/you/them) এই কাঠামোযুক্ত passive voice-কে এইরূপে active করা হয়-Sentence মূল verb দিয়ে শুরু হবে+ personal object+ direct object.
16. By whom was the song written? Which is the active form of this sentence?
Correct Answer: Who wrote the song?
Explanation: By whom + Tense এবং person অনুযায়ী auxiliary verb + object’s subject+ কখনও কখনও tense অনুযায়ী “be/being/been” ব্যবহৃত হয় + Verb’s past participle+? -এই কাঠামোযুক্ত passive voice-কে এইরূপে active করা হয়-Who দিয়ে sentence শুরু হবে+ Tense এবং person অনুযায়ী auxiliary verb+ tense এবং person অনুযায়ী Verb-এর রূপ + subject’s object. এখানে sentence-টি Past Indefinite Tense-এ আছে।
17. Who was supported by you? Which is the active form of this sentence?
Correct Answer: Whom did you support?
Explanation: Who+ Tense এবং person অনুযায়ী auxiliary verb + Verb’s past participle+ by+ subject’s object+? -এই কাঠামোযুক্ত passive voice-কে এইরূপে active করা হয়- Whom দিয়ে sentence শুরু হবে+ Tense এবং person অনুযায়ী auxiliary verb + subject’s object + main verb? এখানে sentence-টি Past Indefinite Tense-এ আছে।
18. What is being done by you? Which is the active form of this sentence?
Correct Answer: What are you doing?
Explanation: What+ Tense এবং person অনুযায়ী auxiliary verb + Verb’s past participle+ by+ subject’s object+? (Tense অনুযায়ী করা)- এই কাঠামোযুক্ত passive voice-কে এইরূপে active করা হয়-What দিয়ে sentence শুরু হবে+ Tense এবং person অনুযায়ী auxiliary verb + subject’s object+ Tense এবং person অনুযায়ী verb-এর রূপ+? এখানে sentence-টি Present Continuous Tense-এ আছে।
19. The boy was seen dancing on the stage by me. Which is the active form of this sentence?
Correct Answer: I saw the boy dancing on the stage.
Explanation: Object’s subject+ Tense এবং person অনুযায়ী auxiliary verb + Verb’s past participle+ present participle-যুক্ত একটি অংশ + by + subject’s object - এই কাঠামোযুক্ত passive voice-কে এইরূপে active করা হয়- Subject + verb + object +present participle.
20. Jui has been given a book by me. Which is the active form of this sentence?
Correct Answer: I have given Jui a book.
Explanation: Double object এবং এই কাঠামোযুক্ত passive voice-এর ক্ষেত্রে- দুইটির মধ্যে যেকোন একটি object-কে subject হিসেবে ধরা হয় (সাধারণতঃ personal object-টি) + Tense এবং person অনুযায়ী auxiliary verb +Verb’s past participle+ + অন্য object+ by+ Subject’s object- active form হবে নিম্নরূপঃ Subject’s object+ Tense এবং person অনুযায়ী verb-এর রূপ+ personal object+ অন্য object.
21. It is known to me that the surgery was done by this surgeon. Which is the active form of this sentence?
Correct Answer: I know that this surgeon did the surgery.
Explanation: “It is known to me” structure-যুক্ত passive voice-কে এই রূপে active করা হয়…..”I know that…”( Tense এবং person অনুযায়ী করা হয়)
22. It is said that Dhaka is the city of mosques. Which is the active form of this sentence?
Correct Answer: People say that Dhaka is the city of mosques.
Explanation: যদি passive voice-টি “It is said that” দিয়ে শুরু হয় তবে একে active রূপে নিতে শুরুতে “People say” ব্যবহার করা হয়।
23. The birds are taken care of by the girl. Which is the active form of this sentence?
Correct Answer: The girl takes care of the birds.
Explanation: সাধারণতঃ intransitive verb-এর passive voice হয় না। কিন্তু যদি intransitive verb-এর পরে preposition যোগ করে একটি group verb তৈরী হয় এবং এটা intransitive verb-এর মত ব্যবহৃত হয়, তবে passive রূপের কাঠামো হবে- Subject+ Tense অনুযায়ী auxiliary verb+ Verb’s past participle+ preposition+ by+ subject’s object. একে এইরূপে active রূপে নেয়া হয়- Object হবে subject+ tense এবং person অনুযায়ী verb-এর রূপ+ preposition+ subject হবে object.
24. The man was slapped by himself. Which is the active form of this sentence?
Correct Answer: The man slapped himself.
Explanation: নিম্নোক্ত কাঠামোযুক্ত passive voice-এর ক্ষেত্রে active voice-এর কাঠামো- Subject+ Tense এবং person অনুযায়ী auxiliary verb+ Verb’s past participle+ by+ the reflexive object (myself, yourself, himself, herself, yourselves, ourselves, themselves, প্রভৃতি): Subject+ Tense এবং person অনুযায়ী মূল verb-এর রূপ+ the reflexive object.
25. Rina was made the secretary by them. Which is the active form of this sentence?
Correct Answer: They made Rina the secretary.
Explanation: নিম্নোক্ত কাঠামোযুক্ত passive voice-এর ক্ষেত্রে active voice-এর কাঠামো- Subject+ Tense এবং person অনুযায়ী auxiliary verb+ Verb’s past participle+ factitive object+ by+ subject’s object: Him, her, me, us, you, them, প্রভৃতিকে active রূপে নেয়া হয় এবং subject হিসেবে ব্যবহৃত হয়+ Tense এবং person অনুযায়ী verb-এর রূপ+ subject’s object+ factitive object. Note: যদি একটি বাক্যে একটি transitive verb যেমনঃ call, make, name, nominate, elect, select, প্রভৃতি থাকা সত্ত্বেও একটি পূর্ণ অর্থ প্রকাশ করতে না পারে এবং একটি অতিরিক্ত object ব্যবহার করে পূর্ণ অর্থ প্রকাশ করা হয় তবে এই অতিরিক্ত object-টিকে Factitive object/ Complementary object বলে।
26. A proposal was made by Jim. Which is the active form of this sentence?
Correct Answer: Jim made a proposal.
Explanation: Cognate object এবং এই কাঠামোযুক্ত passive voice-এর ক্ষেত্রে- subject+ Tense এবং person অনুযায়ী auxiliary verb+ Verb’s past participle+ by+ Subject’s object-একে নিম্নরূপে active রূপে নেয়া হবে- Object হবে subject+ Tense এবং person অনুযায়ী মূল verb-এর রূপ+ Cognate object. Note: কিছু intransitive verb কিছু সাহায্যকারী object ব্যবহার করে এবং transitive verb-এর মত আচরণ করে। এই সাহায্যকারী object-গুলোকে Cognate object বলে।
27. The chief guest wants a song to be sung. Which is the active form of this sentence?
Correct Answer: The chief guest wants you to sing a song.
Explanation: এই কাঠামোযুক্ত passive voice-এর ক্ষেত্রে- subject+ মূল verb+ object + to be + verb-এর past participle-একে নিম্নরূপে active রূপে নেয়া হবে: Passive voice-এর subject+ Tense এবং person অনুযায়ী মূল verb+ second person+ infinitive+ object.
28. Rubi suggested that the book should be read. Which is the active form of this sentence?
Correct Answer: Rubi suggested reading the book.
Explanation: এই কাঠামোযুক্ত passive voice-এর ক্ষেত্রে- subject+ main verb (suggest/recommend/advise/propose) + that+ the object + should be+ verb’s past participle-কে এভাবে active রূপে নেয়া হবে: Passive voice’s subject+ Tense এবং person অনুযায়ী মূল verb + gerund+ object.
29. The boy is determined that the actor should be met. Which is the active form of this sentence?
Correct Answer: The boy is determined to meet the actor.
Explanation: এই কাঠামোযুক্ত passive voice-এর ক্ষেত্রে- subject+ main verb (determine/arrange/be determined/demand/decide/ be anxious, প্রভৃতি) + that+ the object + should be+ verb’s past participle-একে নিম্নরূপে active রূপে নেয়া হয়: Passive voice’s subject+ Tense এবং person অনুযায়ী মূল verb + infinitive+ object.
30. The truth should be spoken. Which is the active form of this sentence?
Correct Answer: One should speak the truth.
Explanation: এই কাঠামোযুক্ত passive voice-এর ক্ষেত্রে- Object’s subject+ should be+ Verb’s past participle-একে এইরূপে active রূপে নেয়া হয়: One+ should+ মূল verb+ object.
31. Has the math been done by Jack? Which is the active form of this sentence?
Correct Answer: Has Jack done the math?
Explanation: Sentence-এর শুরুতে auxiliary verb + Object’s subject+…. ……..+ by+ subject’s object+ প্রশ্নবোধক চিহ্ন (Tense অনুযায়ী করা)-এই কাঠামোযুক্ত passive voice-কে এইরূপে active করা হয়-Auxiliary verb+ Subject’s object+ Tense অনুযায়ী verb-এর রূপ + Object’s subject+? এখানে sentence-টি Present Perfect Tense-এ আছে।
Try Again
About us  | Privacy Policy | Terms of Service
© 2018 grammarbd.com All Rights Reserved.