Exercise on Voice: (Active to Passive) with Explanation

1. Voice is the way of expressing ______which describes whether the subject does the work or it has been done by the subject.
Correct Answer: verb
Explanation: Voice হচ্ছে ক্রিয়ার প্রকাশভঙ্গি যার মাধ্যমে বোঝা যায় যে কোন বাক্যের subject কাজটি করছে/করেছে/করবে নাকি কাজটি subject দ্বারা করা হচ্ছে/হয়েছে/হবে।
2. Voice is of _____ types.
Correct Answer: 2
Explanation: Voice দুই প্রকারঃ Active voice এবং Passive voice.
3. Raisa sings songs. Which is the passive form of this sentence?
Correct Answer: Songs are sung by Raisa.
Explanation: এখানে sentence-টি Present Indefinite tense-এ আছে। Present Indefinite tense-এর ক্ষেত্রে passive voice-এর structure হলো- Object’s subject+ am/is/are+ Verb’s past participle+ by+ subject’s object. Songs, third person plural number হওয়ায় “are” ব্যবহৃত হয়েছে।
4. James wrote blog posts. Which is the passive form of this sentence?
Correct Answer: Blog posts were written by James.
Explanation: এখানে sentence-টি Past Indefinite tense-এ আছে। Past Indefinite tense-এর ক্ষেত্রে passive voice-এর structure হলো- Object’s subject+ was/were+ Verb’s past participle+ by+ subject’s object. Blog posts, third person plural number হওয়ায় “were” ব্যবহৃত হয়েছে।
5. Sharen will cook food. Which is the passive form of this sentence?
Correct Answer: Food will be cooked by Sharen.
Explanation: এখানে sentence-টি Future Indefinite tense-এ আছে। Future Indefinite tense-এর ক্ষেত্রে passive voice-এর structure হলো-Object’s subject+ will be+ Verb’s past participle+ by+ subject’s object.
6. Rocky is playing football. Which is the passive form of this sentence?
Correct Answer: Football is being played by Rocky.
Explanation: এখানে sentence-টি Present Continuous tense-এ আছে। Present Continuous tense-এর ক্ষেত্রে passive voice-এর structure হলো-Object’s subject+ am being/is being/are being+ Verb’s past participle+ by+ subject’s object. Football, third person singular number হওয়ায় “is being” ব্যবহৃত হয়েছে।
7. I was helping Zara. Which is the passive form of this sentence?
Correct Answer: Zara was being helped by me.
Explanation: Sentence-টি Past Continuous tense-এ আছে। Past Continuous tense-এর ক্ষেত্রে passive voice-এর structure হলো-Object’s subject+ was being/ were being+ Verb’s past participle+ by+ subject’s object. Zara, third person singular number হওয়ায় “was being” ব্যবহৃত হয়েছে।
8. Alif will be joining the program. Which is the passive form of this sentence?
Correct Answer: The program will be being joined by Alif.
Explanation: Sentence-টি Future Continuous tense-এ আছে। Future Continuous tense-এর ক্ষেত্রে passive voice-এর structure হলো-Object’s subject+ will be being+ Verb’s past participle+ by+ subject’s object.
9. Arina has supported her. Which is the passive form of this sentence?
Correct Answer: She has been supported by Arina.
Explanation: Sentence-টি Present Perfect tense-এ আছে। Present Perfect tense-এর ক্ষেত্রে passive voice-এর structure হলো- Object’s subject+ has been/ have been+ Verb’s past participle+ by+ subject’s object. She, third person singular number হওয়ায় “has been” ব্যবহৃত হয়েছে।
10. Rihan had prepared the assignment. Which is the passive form of this sentence?
Correct Answer: The assignment had been prepared by Rihan.
Explanation: Sentence-টি Past Perfect tense-এ আছে। Past Perfect tense-এর ক্ষেত্রে passive voice-এর structure হলো-Object’s subject+ had been+ Verb’s past participle+ by+ subject’s object.
11. Jim will have visited the museum. Which is the passive form of this sentence?
Correct Answer: The museum will have been visited by Jim.
Explanation: Sentence-টি Future Perfect tense-এ আছে। Future Perfect tense-এর ক্ষেত্রে passive voice-এর structure হলো- Object’s subject+ will have been+ Verb’s past participle+ by+ subject’s object.
12. Jack must write the book. Which is the passive form of this sentence?
Correct Answer: The book must be written by Jack.
Explanation: May/might/can/could/must/ought to/going to-যুক্ত Sentence-এর ক্ষেত্রে passive voice-এর structure হলো- Object’s subject+ may/might/can/could/ must/ought to/going to+ be+ Verb’s past participle+ by+ subject’s object.
13. Prepare the sweet dish. Which is the passive form of this sentence?
Correct Answer: Let the sweet dish be prepared.
Explanation: Main verb দিয়ে শুরু হওয়া Imperative Sentence-এর ক্ষেত্রে passive voice-এর structure হলো- Let+ Object’s subject + be+ verb’s past participle.
14. Do not accept the proposal. Which is the passive form of this sentence?
Correct Answer: Let not the proposal be accepted.
Explanation: “Do not” দিয়ে শুরু হওয়া Imperative Sentence-এর ক্ষেত্রে passive voice-এর structure হলো- Let not + Object’s subject + be+ verb’s past participle.
15. Let him sing the song. Which is the passive form of this sentence?
Correct Answer: Let the song be sung by him.
Explanation: Imperative Sentence “Let” দিয়ে শুরু হলে এবং এর পর personal object যেমন: me/us/him/her/you/them থাকলে passive voice-এর structure হলো- Let+ Object’s subject + be + verb’s past participle+ personal object.
16. Never harm anyone. Which is the passive form of this sentence?
Correct Answer: Let not anyone ever be harmed.
Explanation: “Never” দিয়ে শুরু হওয়া Imperative Sentence-এর ক্ষেত্রে passive voice-এর structure হলো- Let not + Object’s subject + ever be + verb’s past participle.
17. Give me a glass of water. Which is the passive form of this sentence?
Correct Answer: Let a glass of water be given for me.
Explanation: Imperative Sentence main verb দিয়ে শুরু হলে এবং এর পর personal object যেমন: me/us/him/her/you/them থাকলে passive voice-এর structure হলো- Let+ direct object + be+ verb’s past participle + for + personal object.
18. Have you attended the program? Which is the passive form of this sentence?
Correct Answer: Has the program been attended by you?
Explanation: Interrogative Sentence-এর ক্ষেত্রে passive voice-এর structure হলো- Interrogative Sentence-কে Assertive Sentence-এ রূপান্তরিত করা হয়+ পরিবর্তিত Assertive sentence-কে passive form-এ নেয়া হয়+ পরিবর্তিত passive voice-এর auxiliary verb-কে sentence-এর শুরুতে বসান হয়+ Object-এর subject+ ……..+ by+ Subject-এর object+ প্রশ্নবোধক চিহ্ন (Tense অনুসারে করা হয়)।
19. Who is designing the dress? Which is the passive form of this sentence?
Correct Answer: By whom is the dress being designed?
Explanation: “Who” দিয়ে শুরু হওয়া Interrogative Sentence-এর ক্ষেত্রে passive voice-এর structure হলো-Who-এর পরিবর্তে By whom+ Tense এবং person-অনুসারে Auxiliary verb+ object-এর subject+ কোন কোনসময় tense অনুযায়ী “be/being/been” ব্যবহৃত হয়+ Verb-এর past participle+?
20. Whom did you scold? Which is the passive form of this sentence?
Correct Answer: Who was scolded by you?
Explanation: “Whom”- দিয়ে শুরু হওয়া Interrogative Sentence-এর ক্ষেত্রে passive voice-এর structure হলো- Whom এর পরিবর্তে Who+ Tense এবং person-অনুসারে Auxiliary verb+ Verb-এর past participle+ by+ subject-এর object+?
21. What is Joe thinking? Which is the passive form of this sentence?
Correct Answer: What is being thought by Joe?
Explanation: “What”- দিয়ে শুরু হওয়া Interrogative Sentence-এর ক্ষেত্রে passive voice-এর structure হলো-What+ Tense এবং person-অনুসারে Auxiliary verb+ Verb-এর past participle+ by+ subject-এর object+? (Tense অনুসারে করা হয়) ।
22. I saw him giving the speech. Which is the passive form of this sentence?
Correct Answer: He was seen giving the speech by me.
Explanation: Subject + verb + object +present participle-কাঠামোযুক্ত active voice-এর passive করা হয় নিম্নরূপে: Object-এর subject+ Tense এবং person-অনুসারে Auxiliary verb + Verb-এর past participle+ present participle-যুক্ত অংশ+ by + subject-এর object।
23. I gifted her a book. Which is the passive form of this sentence?
Correct Answer: She was gifted a book by me.
Explanation: Active voice-এর double object থাকলে Passive voice-এর কাঠামো হলো- দুটি object-এর যেকোনটি subject হিসেবে নেয়া হয় (ব্যক্তিবাচক object-টি পরিবর্তন করা ভাল) +Tense এবং person-অনুসারে Auxiliary verb +Verb-এর past participle+ অন্য object+ by+ active voice-এর subject-টি object হিসেবে লেখা হয়।
24. I saw that he broke the glass. Which is the passive form of this sentence?
Correct Answer: It was seen by me that the glass was broken by him.
Explanation: Complex এবং compound sentence-যুক্ত Active voice-কে passive-এ পরিণত করার সময় উভয় clause-এর voice পরিবর্তন করা হয়।
25. People say that Bangladesh is the land of rivers. Which is the passive form of this sentence?
Correct Answer: It is said that Bangladesh is the land of rivers.
Explanation: Active voice যদি “People say” দিয়ে শুরু হয়, তবে একে passive করতে হলে, এর শুরুতে “It is said that” ব্যবহৃত হয়।
26. Anna took care of the pigeons. Which is the passive form of this sentence?
Correct Answer: The pigeons were taken care of by Anna.
Explanation: সাধারণত: intransitive verb-এর passive voice হয় না। কিন্তু যদি intransitive verb-এর পরে preposition যুক্ত হয়ে একটি group verb তৈরী করে এবং এটি intransitive verb হিসেবে ব্যবহৃত হয়, তবে passive রূপের structure হবে- Object হবে subject+ Tense অনুসারে Auxiliary verb + Verb-এর past participle+ প্রদত্ত preposition+ by+ subject-এর object।
27. Jeff hurt himself. Which is the passive form of this sentence?
Correct Answer: Jeff was hurt by himself.
Explanation: Active voice-এ Reflexive objective যেমন: myself, yourself, himself, herself, yourselves, ourselves, themselves, প্রভৃতি থাকলে Passive-এর কাঠামো- Active voice-এর একই subject passive form-এ ও+ Tense এবং person-অনুসারে Auxiliary verb + Verb-এর past participle+ by+ reflexive object।
28. They called me a queen. Which is the passive form of this sentence?
Correct Answer: I was called a queen by them.
Explanation: Factitive object/ Complementary object-যুক্ত active voice-এর passive কাঠামো হবে - Him, her, me, us, you, them, প্রভৃতিকে active রূপে নেয়া হয় এবং subject হিসেবে ব্যবহৃত হয়+ Tense and person অনুযায়ী Auxiliary verb+ Verb-এর past participle+ factitive object+ by+ subject-এর object. Note: যদি কোন বাক্যে transitive verb যেমন: call, make, name, nominate, elect, select, প্রভৃতি থাকে কিন্তু একটি পূর্ণ অর্থ প্রকাশ করতে একটি অতিরিক্ত object ব্যবহৃত হয়, তবে এই অতিরিক্ত objectটিকে Factitive object/ Complementary object বলে।
29. Lisa wrote an article. Which is the passive form of this sentence?
Correct Answer: An article was written by Lisa.
Explanation: Cognate object-যুক্ত active voice-এর Passive কাঠামো হলো- Object-টি subject হিসেবে ব্যবহৃত হয়+ Tense অনুসারে Auxiliary verb+ Verb-এর past participle+ by+ Subject-এর object. Cognate object: কিছু intransitive verb কিছু সাহায্যকারী object ব্যবহার করে transitive verb-এর মত আচরণ করে। এই সাহায্যকারী object-গুলোকে Cognate object বলে।
30. Harry wants you to cook a dish. Which is the passive form of this sentence?
Correct Answer: Harry wants a dish to be cooked.
Explanation: Infinitive-যুক্ত active voice-এর passive কাঠামো হলো - Active voice-এর subject+ tense এবং person অনুযায়ী মূল verb+ infinitive-এর পরের object (যদি থাকে) + to be + infinitive-এর পরের verb-এর past participle.
31. Samir advised visiting the place. Which is the passive form of this sentence?
Correct Answer: Samir advised that the place should be visited.
Explanation: Gerund combinations যেমন: suggest/recommend/advise/propose+ gerund+ object-যুক্ত active voice-এর passive কাঠামো হলো – Active voice-এর subject+ মূল verb+ that+ gerund-এর পরের object+ should be+ gerund-কে verb-এ পরিণত করে তার past participle.
32. He is determined to achieve the goal. Which is the passive form of this sentence?
Correct Answer: He is determined that the goal should be achieved.
Explanation: Determine/arrange/be determined/demand/decide/ be anxious, etc.+ infinitive + object-যুক্ত active voice-এর passive কাঠামো হলো- Active voice-এর subject+ মূল verb+ that+ infinitive -এর পরের object+ should be+ infinitive-কে verb-এ পরিণত করে তার past participle.
33. One should love one’s country. Which is the passive form of this sentence?
Correct Answer: Country should be loved.
Explanation: One+ should-যুক্ত active voice-এর Passive কাঠামো হলো- Object-এর subject+ should be+ Verb-এর past participle.
Try Again
About us  | Privacy Policy | Terms of Service
© 2018 grammarbd.com All Rights Reserved.