Exercise on Gender with Explanation

1. Gender specifies whether a noun or a _______is masculine, feminine, neuter or common.
Correct Answer: pronoun
Explanation: Gender-এর বাংলা অর্থ লিঙ্গ। Gender নির্দেশ করে কোন noun বা pronoun পুরুষ, স্ত্রী, ক্লীব না উভয় লিঙ্গ।
2. Generally, gender is of ___ types.
Correct Answer: 4
Explanation: Gender ৪ প্রকার। যেমনঃ Masculine Gender (পুং লিঙ্গ), Feminine Gender (স্ত্রী লিঙ্গ), Neuter Gender (ক্লীব লিঙ্গ), Common Gender (উভয় লিঙ্গ) ।
3. Jisan’s father is coming from Singapore today. Here, “father” is a-
Correct Answer: Masculine Gender
Explanation: “Father” word-টি দিয়ে এখানে পুরুষ বোঝাচ্ছে। তাই এটি Masculine Gender.
4. Love and take care of your mother because there is no one like her in this world. Here, “mother” is a-
Correct Answer: Feminine Gender
Explanation: “Mother” word- টি দিয়ে এখানে স্ত্রী বা মহিলা বোঝাচ্ছে। তাই এটি Feminine Gender.
5. They are going for a tour to Russia. Here, “They” is a-
Correct Answer: Common Gender
Explanation: “They” word-টি দিয়ে এখানে পুরুষ বা স্ত্রী যেকোন অবস্থাকেই নির্দেশ করতে পারে । তাই এটি Common Gender.
6. Mira’s computer is out of order. Here, “computer” is a-
Correct Answer: Neuter Gender
Explanation: “Computer” word-টি দিয়ে এখানে জড় বস্তুকে বোঝাচ্ছে যার কোন পুরুষ বা স্ত্রী অবস্থা নেই ।
7. All monks and ______ of this church are invited to the program.
Correct Answer: nuns
Explanation: কিছু Masculine noun-কে সম্পূর্ণ ভিন্ন শব্দ ব্যবহার করে Feminine gender করা হয়। যেমনঃ man-woman, male-female, monk-nun, প্রভৃতি।
8. She is a famous ___________.
Correct Answer: poetess
Explanation: কিছু Masculine noun-এর শেষে “ess” যোগ করে Feminine gender করা হয়। যেমনঃ lion-lioness, poet-poetess, প্রভৃতি।
9. Lisa is angry like a ________.
Correct Answer: tigress
Explanation: কিছু Masculine noun-এর শেষের vowel তুলে সে স্থানে “ess” যোগ করে Feminine gender করা হয়। যেমনঃ tiger-tigress, director-directress, প্রভৃতি।
10. The guard is waiting for his master and ____________.
Correct Answer: mistress
Explanation: কিছু Masculine noun-এর শেষে একটু ব্যতিক্রমীভিাবে “ess” যোগ করে Feminine gender করা হয়। যেমনঃ master-mistress, emperor-empress, প্রভৃতি।
11. The hero of this film is my favorite but I have forgotten the name of the _________.
Correct Answer: heroine
Explanation: কিছু Masculine noun-কে Feminine gender করা হয় এর শেষে a, ine এবং ix যোগ করে। যেমনঃ sultan-sultana, hero-heroine, proprietor-proprietrix, প্রভৃতি।
12. The parents are welcoming their son and___________ to their house.
Correct Answer: daughter-in-law
Explanation: Compound noun-এর পুরুষবোধক অংশকে Feminine করে এর gender পরিবর্তন করা হয়। যেমনঃ son-in-law-daughter-in-law, mankind-womankind, প্রভৃতি।
13. All the fishermen and _____________ of this area are in a festive mood.
Correct Answer: fisherwomen
Explanation: Compound noun-এর দ্বিতীয় noun-টিকে Feminine করে এর gender পরিবর্তন করা হয়। যেমনঃ landlord-landlady, fisherman-fisherwoman, প্রভৃতি।
14. Though the weather remains hot during summer but we enjoy eating different kinds of fruits in this season. Here, “summer” is a-
Correct Answer: Masculine Gender
Explanation: প্রাকৃতিক কিছু সত্ত্বাকে শক্তির প্রতীক হিসেবে বিবেচনা করে তাদেরকে masculine হিসেবে গণ্য করা হয়। যেমনঃ thunder, summer, death, sun, প্রভৃতি।
15. The man is comparing his wife’s beauty with the moon. Here, moon is a-
Correct Answer: Feminine Gender
Explanation: প্রাকৃতিক কিছু সত্ত্বাকে সৌন্দর্য্য বা কোমলতার প্রতীক হিসেবে বিবেচনা করে feminine হিসেবে গণ্য করা হয়।যেমনঃ night, moon, hope, peace, প্রভৃতি।
16. We should love our country and perform our duty towards the country. Here,“country” is a-
Correct Answer: Feminine Gender
Explanation: জাহাজ, দেশ, রেলগাড়ী প্রভৃতিকে সবসময় feminine হিসেবে গণ্য করা হয়।
17. The nurse is taking good care of the patient. Here, “nurse” is a-
Correct Answer: Feminine Gender
Explanation: কিছু noun সবসময় feminine হিসেবে গণ্য করা হয়। যেমনঃ serin, shrew, virgin, nurse, প্রভৃতি।
18. The chairman arrived on time at the meeting. Here, “chairman” is a-
Correct Answer: Masculine Gender
Explanation: কিছু noun সবসময় masculine হিসেবে ব্যবহৃত হয়। যেমনঃ judge, person, chairman, captain, etc.
Try Again
About us  | Privacy Policy | Terms of Service
© 2018 grammarbd.com All Rights Reserved.