Exercise on Future Tense with Explanation

1. There are __ forms of Future Tense.
Correct Answer: 4
Explanation: Future Tense ৪ প্রকার। যেমনঃ Simple Future Tense, Future Continuous Tense, Future Perfect Tense এবং Future Perfect Continuous Tense.
2. Which of the following is an example of Simple Future Tense?
Correct Answer: I will write the article.
Explanation: Subject+ will+ simple form of verb+ object, structure অনুযায়ী sentence-টি Simple Future Tense-এ আছে।
3. Jack will be playing football. The sentence is in-
Correct Answer: Future Continuous Tense
Explanation: Subject+ will+ be+ simple form of verb+ ing + object, structure অনুযায়ী sentence-টি Future Continuous Tense-এ আছে।
4. Richard will not perform in the program. This is an example of-
Correct Answer: Simple Future Tense
Explanation: Subject+ will not + simple form of verb + object, structure অনুযায়ী এটি Simple Future Tense যা negative form-এ আছে।
5. Which of the following is an example of Future Continuous Tense?
Correct Answer: Harry will not be swimming in the pool.
Explanation: Subject+ will not+ be+ simple form of verb+ ing + object, structure অনুযায়ী এটি Future Continuous Tense যা negative form-এ আছে।
6. I will have sung the song before you reach. The sentence is in-
Correct Answer: Future Perfect Tense
Explanation: 1st Subject+ will have+ past participle form of verb+ 1st object+ before+ 2nd Subject+ main verb, structure অনুযায়ী sentence-টি Future Perfect Tense-এ আছে।
7. Will Rabbi help you? This is an example of-
Correct Answer: Simple Future Tense
Explanation: Will+ Subject+ simple form of verb+ object +note of interrogation (?), structure অনুযায়ী এটি Simple Future Tense যা interrogative form-এ আছে।
8. Will he be preparing the snacks? The sentence is in-
Correct Answer: Future Continuous Tense
Explanation: Will+ Subject+ be+ simple form of verb+ ing+ object +note of interrogation (?), structure অনুযায়ী এটি Future Continuous Tense যা interrogative form-এ আছে।
9. Which of the following is an example of Future Perfect Tense?
Correct Answer: I will have invited you.
Explanation: Subject+ will have+ past participle form of verb+ object, structure অনুযায়ী sentence-টি Future Perfect Tense-এ আছে।
10. Sara will have prepared the meal before you reach. This is an example of-
Correct Answer: Future Perfect Tense
Explanation: 1st Subject+ will have+ past participle form of verb+ 1st object+ before+ 2nd Subject+ main verb, structure অনুযায়ী sentence-টি Future Perfect Tense-এ আছে।
11. Alice will have been doing the assignment until her friends come. The sentence is in-
Correct Answer: Future Perfect Continuous Tense
Explanation: 1st Subject+ will have been+ simple form of verb+ ing + 1st object+ until + 2nd Subject+ main verb, structure অনুযায়ী sentence-টি Future Perfect ContinuousTense-এ আছে।
12. Raisa will not have completed the task. This is an example of-
Correct Answer: Future Perfect Tense
Explanation: Subject+ will not have+ past participle form of verb + object, structure অনুযায়ী এটি Future Perfect Tense যা negative form-এ আছে।
13. They will have been playing football in the field. The sentence is in-
Correct Answer: Future Perfect Continuous Tense
Explanation: Subject+ will have been+ simple form of verb+ ing + object, structure অনুযায়ী sentence-টি Future Perfect ContinuousTense-এ আছে।
14. Which of the following is an example of Future Perfect Continuous Tense?
Correct Answer: Ruby will not have been hosting the program.
Explanation: Subject+ will not have+ been+ simple form of verb+ ing + object, structure অনুযায়ী এটি Future Perfect Continuous Tense যা negative form-এ আছে।
15. Will you have been singing the song before the lyricist reach the program? This is an example of-
Correct Answer: Future Perfect Continuous Tense
Explanation: Will+ 1st Subject + have+ been + simple form of verb+ ing + 1st object+ before+2nd subject+ main verb + 2ndobject + note of interrogation (?), structure অনুযায়ী এটি Future Perfect Continuous Tense যা interrogative form-এ আছে।
Try Again
About us  | Privacy Policy | Terms of Service
© 2018 grammarbd.com All Rights Reserved.