Exercise on Past Tense with Explanation

1. There are __ forms of Past Tense.
Correct Answer: 4
Explanation: Past Tense ৪ প্রকার। যেমনঃ Past Indefinite Tense, Past Continuous Tense, Past Perfect Tense এবং Past Perfect Continuous Tense.
2. Which of the following is an example of Past Indefinite Tense?
Correct Answer: Rihan played well in the match.
Explanation: Subject + past form of verb + object, structure অনুযায়ী sentence-টি Past Indefinite Tense -এ আছে।
3. Rina was helping her mother. The sentence is in-
Correct Answer: Past Continuous Tense
Explanation: Subject + was + present form of the verb + ing + object, structure অনুযায়ী sentence-টি Past Continuous Tense-এ আছে।
4. Shina did not like the movie. This is an example of-
Correct Answer: Past Indefinite Tense
Explanation: Subject + did + not + present form of the verb + object, structure অনুযায়ী এটি Past Indefinite Tense যা negative form-এ আছে।
5. Which of the following is an example of Past Continuous Tense?
Correct Answer: Tom was not doing the right thing.
Explanation: Subject + was not + present form of the verb + ing + object, structure অনুযায়ী এটি Past Continuous Tense যা negative form-এ আছে।
6. Jeff had attended the program before he came to our home. The sentence is in-
Correct Answer: Past Perfect Tense
Explanation: 1st Subject + had + past participle form of the verb + object + before + 2nd subject + past form of the verb + 2nd object, structure অনুযায়ী sentence-টি Past Perfect Tense-এ আছে।
7. Did John perform in the program? This is an example of-
Correct Answer: Past Indefinite Tense
Explanation: Did + subject + present form of the verb + object + note of interrogation (?), structure অনুযায়ী এটি Past Indefinite Tense যা interrogative form-এ আছে।
8. Was she writing the article? The sentence is in-
Correct Answer: Past Continuous Tense
Explanation: Was + subject + present form of the verb + ing + object + note of interrogation (?), structure অনুযায়ী এটি Past Continuous Tense যা interrogative form-এ আছে।
9. Which of the following is an example of Past Perfect Tense?
Correct Answer: Rocky played the guitar after he had come here.
Explanation: 2nd subject + past form of the verb + 2nd object+ after+1st Subject + had + past participle form of the verb, structure অনুযায়ী sentence-টি Past Perfect Tense-এ আছে।
10. Arian had broken the glass. This is an example of-
Correct Answer: Past Perfect Tense
Explanation: Subject + had + past participle form of the verb + object, structure অনুযায়ী sentence-টি Past Perfect Tense-এ আছে।
11. They had been playing in the garden before the rain started. The sentence is in-
Correct Answer: Past Perfect Continuous Tense
Explanation: 1st subject + had been + present form of verb + ing + 1st object + before+ 2nd subject + verb এর past form, structure অনুযায়ী sentence-টি Past Perfect Continuous Tense-এ আছে।
12. Lima had not cooked the food. This is an example of-
Correct Answer: Past Perfect Tense
Explanation: Subject + had not + past participle form of verb + object, structure অনুযায়ী এটি Past Perfect Tense যা negative form-এ আছে।
13. Aric had been living in this area since 2014. The sentence is in-
Correct Answer: Past Perfect Continuous Tense
Explanation: Subject + had been + present form of verb + ing + object + time reference, structure অনুযায়ী sentence-টি Past Perfect Continuous Tense-এ আছে।
14. Which of the following is an example of Past Perfect Continuous Tense?
Correct Answer: I had not been singing the song for two hours.
Explanation: Subject + had not been + present form of the verb + ing + object + time reference, structure অনুযায়ী এটি Past Perfect Continuous Tense যা negative form-এ আছে।
15. Had they been travelling for three hours? This is an example of-
Correct Answer: Past Perfect Continuous Tense
Explanation: Had + subject + been + present form of the verb + ing + object + time reference +?, structure অনুযায়ী এটি Past Perfect Continuous Tense যা interrogative form-এ আছে।
Try Again
About us  | Privacy Policy | Terms of Service
© 2018 grammarbd.com All Rights Reserved.