Exercise on Present Tense with Explanation

1. There are __ forms of Present Tense.
Correct Answer: 4
Explanation: Present Tense ৪ প্রকার। যেমনঃ Present Indefinite Tense, Present Continuous Tense, Present Perfect Tense এবং Present Perfect Continuous Tense.
2. Samina wants to go to the picnic. This is an example of-
Correct Answer: Present Indefinite Tense
Explanation: Subject-টি third person, singular number হওয়ায় main verb-এর পরে s যোগ হয়েছে। তাই structure অনুযায়ী এটি Present Indefinite Tense.
3. Rashid is trying to solve the problem. This sentence is in-
Correct Answer: Present Continuous Tense
Explanation: Subject + is + main verb + ing + infinitive + object, structure অনুযায়ী sentence-টি Present Continuous Tense -এ আছে।
4. Afia does not want to attend the party. This is an example of-
Correct Answer: Present Indefinite Tense
Explanation: Subject + does not+ verb+ infinitive + object, structure অনুযায়ী এটি Present Indefinite Tense যা negative form-এ আছে।
5. Do you have any problem? This sentence is in-
Correct Answer: Present Indefinite Tense
Explanation: Do + Subject + Main verb + Object + Note of interrogation (?), structure অনুযায়ী এটি Present Indefinite Tense যা interrogative form-এ আছে।
6. He is not coming to Dhaka. This is an example of-
Correct Answer: Present Continuous Tense
Explanation: Subject + is + not + Main verb + ing + object, structure অনুযায়ী এটি Present Continuous Tense যা negative form-এ আছে।
7. Jeff has written the article. This sentence is in-
Correct Answer: Present Perfect Tense
Explanation: Subject + has + past participle form of verb + object, structure অনুযায়ী sentence-টি Present Perfect Tense -এ আছে।
8. Is Jane doing the work? This is an example of-
Correct Answer: Present Continuous Tense
Explanation: is+ subject + main verb + ing + object +?, structure অনুযায়ী এটি Present Continuous Tense যা interrogative form-এ আছে।
9. They have not seen him there. This sentence is in-
Correct Answer: Present Perfect Tense
Explanation: Subject + have+ not + past participle form of verb + object, structure অনুযায়ী এটি Present Perfect Tense যা negative form-এ আছে।
10. Have you come here before? This is an example of-
Correct Answer: Present Perfect Tense
Explanation: Have+ subject + past participle form of verb + object + ?, structure অনুযায়ী এটি Present Perfect Tense যা interrogative form-এ আছে।
11. Lima has been living in this area since her childhood. This sentence is in-
Correct Answer: Present Perfect Continuous Tense
Explanation: Subject + has been + main verb + ing + since+ object, structure অনুযায়ী sentence-টি Present Perfect Continuous Tense -এ আছে।
12. They have not been playing for three hours. This is an example of-
Correct Answer: Present Perfect Continuous Tense
Explanation: Subject + have not+ been + main verb + ing + for + object, structure অনুযায়ী এটি Present Perfect Continuous Tense যা negative form-এ আছে।
13. Has Aric been waiting here from the morning? This sentence is in-
Correct Answer: Present Perfect Continuous Tense
Explanation: Has + subject + been + main verb + ing + from + object + ?, structure অনুযায়ী এটি Present Perfect Continuous Tense যা interrogative form-এ আছে।
Try Again
About us  | Privacy Policy | Terms of Service
© 2018 grammarbd.com All Rights Reserved.