Exercise on Conjunction with Explanation

1. There are mainly __ types of conjunctions.
Correct Answer: 3
Explanation: কারণ Conjunction প্রধাণত: ৩ প্রকার। যেমন- Coordinating conjunction, Subordinating conjunction এবং Correlative conjunction।
2. Shina will buy a dress and a pair of shoes from this shopping mall. Here,” and” is a-
Correct Answer: Coordinating conjunction
Explanation: কারণ” and” এখানে দুটি phrase- “a dress” এবং “a pair of shoes” কে যুক্ত করছে।
3. Put the correct conjunction in the sentence: This is the school ___ Mira studied in her childhood.
Correct Answer: where
Explanation: School একটি স্থান তাই এখানে “where” Subordinating conjunction- টিই মানানসই ।
4. No matter how far I have to go but I will help you. Here, “No matter how” is a-
Correct Answer: Subordinating conjunction
Explanation: কারণ “No matter how” subordinate clause-কে main clause “I will help you”- এর সাথে যুক্ত করছে।
5. Sara will either come here or go to your place to stay. Here, “either..or” is a-
Correct Answer: Correlative conjunction
Explanation: কারণ “either..or” জোড়া শব্দ যা পরিপূরক সম্পর্কযুক্ত দুটো clause-কে যুক্ত করছে।
6. All are coming but Lira will be absent in this program. Here “but” is a-
Correct Answer: Coordinating conjunction
Explanation: কারণ” but” এখানে দুটি clause- “All are coming” এবং “Lira will be absent in this program” কে যুক্ত করছে।
7. I am not sure whether Lilly will like it __not. Place the correct conjunction in the blank.
Correct Answer: or
Explanation: কারণ whether-এর সাথে সবসময় or ব্যবহৃত হয় । “Whether…or” হলো Correlative conjunction যা এখানে দুটি বিপরীতার্থক সম্পর্কযুক্ত words বা phrase-কে যুক্ত করছে।
8. Although John was busy, he attended the family get together. Here, “Although” is a-
Correct Answer: Subordinating conjunction
Explanation: কারণ “Although” subordinate clause-কে main clause “he attended the family get together”- এর সাথে যুক্ত করছে।
9. Practice hard __ you will not get chance to play in the match. Choose the right conjunction:
Correct Answer: or
Explanation: “or” ব্যবহার করলেই sentence-এর অর্থ ঠিক থাকে। এখানে “or” একটি Coordinating conjunction যা দুটি clause-কে যুক্ত করছে।
10. Neither me nor my mom liked the movie. Here “Neither…nor” is a-
Correct Answer: Correlative conjunction
Explanation: কারণ “Neither..nor” জোড়া শব্দ যা পরিপূরক সম্পর্কযুক্ত দুটো clause-কে যুক্ত করছে।
Try Again
About us  | Privacy Policy | Terms of Service
© 2018 grammarbd.com All Rights Reserved.