Exercise on Preposition with Explanation

1. A preposition is used in front of-
Correct Answer: nouns or pronouns
Explanation: কারণ preposition, noun বা pronoun-এর আগে বসে noun বা pronoun এর সাথে বাক্যের অন্যানো শব্দের সম্পর্ক প্রকাশ করে ।
2. I will reach the theater before the movie starts. Here, “before” is a-
Correct Answer: Compound Preposition
Explanation: কারণ “before” এখানে দুটি phrase-কে যুক্ত করছে।
3. Anika is studying in this varsity. Here, “in” is a-
Correct Answer: Simple Preposition
Explanation: কারণ “in” এখানে একটি simple sentence-এ ব্যবহৃত হয়েছে।
4. Jeff could not attend the class on account of cold and fever. Here, “on account of” is a-
Correct Answer: Phrase preposition
Explanation: কারণ “on account of” এখানে দলবদ্ধ শব্দ যা sentence-এর প্রথম ও শেষ অংশের মধ্যে সম্পর্ক বোঝাচ্ছে।
5. You have to come here within tomorrow. Here, “within” is a-
Correct Answer: Double Preposition
Explanation: কারণ with ও in দুটি preposition যুক্ত হয়ে এখানে একটি নতুন preposition গঠিত হয়েছে।
6. We went on a picnic in January. Here, “in” is a-
Correct Answer: Preposition of Time
Explanation: কারণ “in” preposition-টি এখানে picnic-এর সময় বা time নির্দেশ করছে।
7. Sara lives in Sylhet. Here “in” is a-
Correct Answer: Preposition of Place
Explanation: কারণ “in” preposition-টি এখানে Sara-র অবস্থান নির্দেশ করছে।
8. I was sitting on her right side. Here, “right” is a –
Correct Answer: Preposition of Direction
Explanation: কারণ “right” এখানে “I” এর sitting direction নির্দেশ করছে।
9. Everyone liked the food prepared by me. Here, “by” is a-
Correct Answer: Preposition for an agent
Explanation: কারণ “by” এখানে food এবং me-এর মধ্যে সম্পর্ক নির্দেশ করছে।
10. The tailor was cutting the clothes with the help of a fabric cutter. Here, “with the help of” is a-
Correct Answer: Preposition for tools, mechanism or gadget
Explanation: কারণ “with the help of” preposition-টি এখানে fabric cutter যন্ত্রটিকে sentence-এর অন্যান্য অংশের সাথে যুক্ত করছে।
Try Again
About us  | Privacy Policy | Terms of Service
© 2018 grammarbd.com All Rights Reserved.