Exercise on Adverb with Explanation

1. An adverb is a word that describes-
Correct Answer: a verb, adjective or another adverb
Explanation: কারণ Adverb একটি word যা একটি verb, adjective বা অন্য একটি adverb-কে modify করে। যেমনঃ Ann works quickly. The weather is very hot. Ann works very quickly. প্রথম sentence-এ quickly, verb, works-কে modify করছে, দ্বিতীয় sentence-এ very, adjective, hot-কে modify করছে এবং শেষ sentence-এ very আরেকটি adverb, quickly-কে modify করছে।
2. Saira came here yesterday. Here, “yesterday” is an-
Correct Answer: Adverb of time
Explanation: কারণ “yesterday” এখানে কাজ সম্পন্ন হবার time বা সময় নির্দেশ করছে।
3. Are you going downstairs? Here, “downstairs” is an-
Correct Answer: Adverb of place
Explanation: কারণ “downstairs” এখানে কাজ সম্পন্ন হবার place বা স্থান নির্দেশ করছে।
4. James played well in the match. Here, “well” is an-
Correct Answer: Adverb of manner
Explanation: কারণ “well” এখানে কাজটি কিভাবে সম্পন্ন হয়েছে তা অর্থাৎ manner নির্দেশ করছে।
5. The movie was so interesting. Here, “so” is an-
Correct Answer: Adverb of degree
Explanation: কারণ “so” এখানে movie- টি কি পরিমাণ interesting তা নির্দেশ করছে।
6. Rock goes to the gym twice in a week. Here, “twice” is an-
Correct Answer: Adverb of frequency
Explanation: কারণ “twice” এখানে কাজটি কতবার বা কত সময় পর পর হয় তা বুঝিয়েছে।
7. Truly, the program was enjoyable. Here, “Truly” is an-
Correct Answer: Affirmative or Negative Adverb
Explanation: কারণ “Truly” এখানে program-টি সত্যি-ই enjoyable ছিলো তা বোঝাচ্ছে বা emphasize করছে।
8. Never give up. Here, “Never” is an-
Correct Answer: Affirmative or Negative Adverb
Explanation: কারণ “Never” এখানে negatively, emphasize করছে।
9. This work should be done immediately. Here, “immediately” is an-
Correct Answer: Adverb of time
Explanation: কারণ “immediately” এখানে কাজ সম্পন্ন হবার time বা সময় নির্দেশ করছে।
10. Bob is coming here today. Which is the “Adverb of place” in this sentence?
Correct Answer: here
Explanation: কারণ “here” এখানে কাজ সম্পন্ন হবার place বা স্থান নির্দেশ করছে।
Try Again
About us  | Privacy Policy | Terms of Service
© 2018 grammarbd.com All Rights Reserved.