Exercise on Verb with Explanation

1. Aric wrote the lyrics of this song. Here, “wrote” is a-
Correct Answer: Verb
Explanation: কারণ এখানে “wrote” লেখা অর্থাৎ একটি কাজ করা বোঝাচ্ছে।
2. There are __ types of Action verbs.
Correct Answer: 2
Explanation: Action verb ২ ধরণের যেমন: Transitive verb এবং Intransitive verb।
3. Anny studies in this varsity. Here, “studies” is a-
Correct Answer: Finite verb
Explanation: কারণ এখানে “studies”, sentence- এর main verb এবং subject, person ও tense অনুসারে এর form পরিবর্তন হয়েছে।
4. To walk every day is a good habit. Here, “To walk” is a-
Correct Answer: Infinitive
Explanation: কারণ verb-এর to আগে আছে এবংএটা sentence-এ verb হিসেবে কাজ করছেনা।
5. Get the job done as early as possible. Here, “done” is a-
Correct Answer: Participle
Explanation: কারণ এখানে “done” past participle form-এ এর এবং বাক্যে verb না adjective হিসেবে কাজ করছে।
6. Swimming is a very good exercise. Here, “Swimming” is a-
Correct Answer: Gerund
Explanation: কারণ এখানে “Swimming”-এ verb-এর সাথে ing যোগ হয়েছে এবংএটা বাক্যের subject হিসেবে কাজ করছে, verb হিসেবে না।
7. Anas is writing a letter. Here, “writing” is a-
Correct Answer: Transitive verb
Explanation: কারণ এখানে, “writing”-এর direct object আছে।
8. Jeff wrote. Here, “wrote” is-
Correct Answer: Intransitive verb
Explanation: কারণ এখানে “wrote”-এর কোনো direct object নেই।
9. Hridoy is a popular singer. Here, “is” a-
Correct Answer: Linking verb
Explanation: কারণ “is” এখানে কোনো কাজ সম্পন্ন করছেনা শুধু subject ও sentence-এর অনন্যা অংশের মধ্যে সম্পর্ক স্থাপন করছে।
10. I have come here before. Here, “have” is a-
Correct Answer: Primary auxiliary
Explanation: কারণ Be, Have এবং Do-কে Primary auxiliary verb বলা হয়।
11. He may come here today. Here, “may” is a-
Correct Answer: Modal auxiliary
Explanation: কারণ shall, will, should, would, may, might, প্রভৃতিকে Modal auxiliary verb বলে।
Try Again
About us  | Privacy Policy | Terms of Service
© 2018 grammarbd.com All Rights Reserved.