Exercise on Tense with Explanation

1. In English grammar, Tense refers to the ____ of an action or event.
Correct Answer: time
Explanation: কোন কাজ সম্পাদনের নির্দিষ্ট অথবা অনির্দিষ্ট সময়/সময়কালকে Tense বলা হয়।
2. There are ___ types of tenses.
Correct Answer: 3
Explanation: Tense প্রধানতঃ ৩ প্রকার। যেমনঃ Present Tense (বর্তমান কাল), Past Tense (অতীত কাল) এবং Future Tense (ভবিষ্যৎ কাল) ।
3. Which of the following is an example of Present Tense?
Correct Answer: Rasel reads the book.
Explanation: Subject এখানে third person singular number এবং main verb- এর সাথে s যোগ হয়েছে। Sentence-এর structure এবং meaning অনুযায়ী কাজটি বর্তমান কালে হচ্ছে বোঝাচ্ছে। তাই এটি Present tense.
4. The room is well-decorated with different kinds of furniture and showpieces. This sentence is an example of-
Correct Answer: Present Tense
Explanation: এখানে verb "is " Present form-এ আছে। Sentence- টি বর্তমান কাল বোঝাচ্ছে।
5. The company will expand its business to Chittagong. This sentence is in-
Correct Answer: Future Tense
Explanation: এখানে Modal auxiliary verb “will” Future form-এ আছে। Sentence- টি ভবিষ্যৎ কাল বোঝাচ্ছে।
6. Which of the following is an example of Past Tense?
Correct Answer: Rihan read the novel.
Explanation: Verb “read” Past form-এ আছে। Sentence-টি Past Tense বোঝাচ্ছে।
7. I was writing an article on trade war then. Here, the sentence is in-
Correct Answer: Past Tense
Explanation: Verb “was” Past form- এ আছে। Sentence-টি Past Tense বোঝাচ্ছে।
8. The singer will arrive Dhaka on Sunday. This is an example of-
Correct Answer: Future Tense
Explanation: Modal auxiliary verb “will” Future form-এ আছে। Sentence- টি ভবিষ্যৎ কাল বোঝাচ্ছে।
9. Rima has bought many science fiction books from the fair. Here, the sentence is in-
Correct Answer: Present Tense
Explanation: Auxiliary verb “has” Present form-এ আছে। Sentence- টি বর্তমান কাল বোঝাচ্ছে।
10. Who will win the world cup? This is an example of-
Correct Answer: Future Tense
Explanation: Modal auxiliary verb “will” Future form-এ আছে। Sentence- টি ভবিষ্যৎ কাল বোঝাচ্ছে।
Try Again
About us  | Privacy Policy | Terms of Service
© 2018 grammarbd.com All Rights Reserved.